«Η Ρωσία διαπιστώνει μια ευρείας κλίμακας επιδείνωση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»,
Αυτό δήλωσε, χθες βράδυ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ρωσία, παρότι έχει δείξει αρκετή ανοχή μέχρι στιγμής στην Τουρκία, δεν κρύβει πια την ανησυχία της. Πλέον δεν μιλάμε για εμπλοκή της Άγκυρας στην Συρία ή την Λιβύη, αλλά στην πίσω αυλή της «Αρκούδας», στον Καύκασο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν είτε σε διαπραγματεύσεις είτε στις μάχες που διεξάγονται στον νότιο Καύκασο ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Θέλουμε το ζήτημα [του Ναγκόρνο-Καραμπάχ] να επιλυθεί για πάντα. Έχουμε καταβάλει πολλές προσπάθειες σε αυτό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πάντα ήμασταν με το Αζερμπαϊτζάν στη μάχη καθώς και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσουμε αυτήν την αλληλεγγύη» είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους.
Από την άλλη, Αρμενία και Ρωσία έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για οποιοδήποτε μέρος και επιτρέπει στους Ρώσους συνοριοφύλακες να περιπολούν στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανέφερε πως οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στην φωτιά, θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης. Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Γερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή για να διαμορφώσει την στάση του.
«Καλούμε όλες τις χώρες , ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο γνωρίζει πως πλέον η Τουρκία προκαλεί ένταση κοντά στα σύνορά της, όχι μακριά. Για πόσο ακόμα θα ανέχεται τον Ερντογάν ο Πούτιν; Οι εξελίξεις θα μας κάνουν σοφότερους.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Βραζιλία: Σε μονάδα εντατικής θεραπείας ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου – Σοβαρή κρίνεται η κατάστασή του
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης πολιτών άνω των 65 ετών και ατόμων με αναπηρία
- Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη η ποινή φυλάκισης στην 33χρονη που καταγγέλθηκε ότι κούρεψε και χτύπησε την κόρη της
- Στρατιωτική συνοδεία για τα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στα Στενά του Oρμούζ ζητούν οι Γερμανοί εφοπλιστές
- Σε ΦΕΚ το πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για την αθέμιτη κερδοφορία – Τα 63 βασικά αγαθά υπό παρακολούθηση – Το ειδ. κόστος καυσίμων στα νησιά
- Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ – Το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»









