• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Φλόγες» στην Αν. Ευρώπη! Η Ρωσία ενεργοποιεί ΚΑΙ την Λευκορωσία: Θέμα κατεχόμενων εδαφών από την Πολωνία εγείρει η Κυβέρνηση του Μινσκ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φλόγες» στην Αν. Ευρώπη! Η Ρωσία ενεργοποιεί ΚΑΙ την Λευκορωσία: Θέμα κατεχόμενων εδαφών από την Πολωνία εγείρει η Κυβέρνηση του Μινσκ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας κ. Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι εγείρει ζήτημα της διερεύνησης της παράνομης κατοχής εδαφών της Λευκορωσίας από την Πολωνία πριν το Β' Π.Π., για πρώτη φορά μετά το τέλος αυτού , σε επίσημη ομιλία του σε υπουργικό συμβούλιο.

Ο Λουκασέκνο ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα των Λευκορώσων Πολωνών είναι ζήτημα που δεν αφορά σε καμία περίπτωση τους Πολωνούς.

Μετά τον επιτυχημένο αγώνα ανεξαρτησίας που έδωσε η Πολωνία κατά των Σοβιετικών  μετά τον Α’ Π.Π. και τη σύσταση κράτους, η Πολωνία είχε σύνορα αρκετά βαθύτερα μέσα στη σημερινή Λευκορωσία και αρκετά ανατολικότερα. Αυτό άλλαξε μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 με την εισβολή των σοβιετικών από τα ανατολικά μερικές μέρες αργότερα. Στη συμφωνία της Γιάλτας το 1944 καθορίστηκαν ουσιαστικά τα σύνορα της σημερινής Πολωνίας η οποία έχασε τα ανατολικά ευρισκόμενα εδάφη της τα οποία προστέθηκαν στη Σοβιετική Ένωση και σήμερα ανήκουν στη Λευκορωσία.

Η έγερση ζητήματος έρευνας από τη Λευκορωσία για ακρότητες των Πολωνών στα εδάφη της πρίν από 100 έτη  εγείρονται για πρώτη φορά μετά από το Β’ Π.Π. και είναι μία κίνηση η οποία μάλλον έχει κατευθυνθεί από τη Μόσχα. Σκοπός της Μόσχας να βάλει σε λογική αμφιβολίας τους Πολωνούς από το να υποστηρίξουν ενεργά τους Ουκρανούς, δημιουργώντας τους ζήτημα απέναντι στη Λευκορωσία και τη Ρωσία δευτερευόντως.

Βλέπουμε πλέον ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική έχει αρχίσει και ενεργοποιεί και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση της Ουκρανίας, διευρύνοντας το πεδίο αντιπαράθεσης και περνώντας μήνυμα ότι τυχόν πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία δε θα περιοριστεί μόνο εκεί αν συμμετάσχουν και άλλες χώρες προς βοήθεια των Ουκρανών.