Φιλοτουρκική στάση από Ιταλία – Δημιουργεί πρόβλημα στον East Med και την Ελλάδα

Όπως μεταδίδει του τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο TRT, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, προέβη σε δηλώσεις στο Πρακτορείο Anadolu, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed). Τον αγωγό δηλαδή, για το πρότζεκτ του οποίου συμφώνησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. «Ο EastMed δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή μεσοπρόθεσμα και […]

Όπως μεταδίδει του τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο TRT, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, προέβη σε δηλώσεις στο Πρακτορείο Anadolu, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed).

Τον αγωγό δηλαδή, για το πρότζεκτ του οποίου συμφώνησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Ο EastMed δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από άποψη κόστους και διαδικασίας κατασκευής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντι Μάιο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας είναι ισχυρές και εξαιρετικές.

Μάλιστα έκανε λόγο για δύο μεγάλα κράτη της Μεσογείου.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί η Ιταλία δεν συμμετείχε στην τελετή υπογραφής του έργου EastMed στις αρχές Ιανουαρίου παρά την πρόσκληση, ο Di Maio είπε ότι το έργο πρέπει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμο.

«Πρέπει να αποδεικτεί ότι μπορεί να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κεφάλαιο για την κατασκευή του και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τις δραστηριότητες εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο  σημείωσε πως έφεραν νέα σενάρια για την ασφάλεια στην περιοχή, ειδικά για την Ιταλία και την ΕΕ, συμπληρώνοντας επίσης πως πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας ώστε οι πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο να καταστούν παράγοντας ανάπτυξης για όλες τις χώρες της περιοχής.

«Η σύσταση μιας διεθνούς αποστολής για την παρακολούθηση της εκεχειρίας μπορεί να εξεταστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην βορειοαφρικανική χώρα.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί