Ευρωπαϊκός ναυτικός αποκλεισμός Λιβύης, θα εφαρμοστεί;

Για την επιβολή ενός ναυτικού αποκλεισμού απαιτούνται πολεμικά σκάφη τα οποία θα επιβάλουν τον αποκλεισμό σταματώντας κάθε εμπορικό πλοίο που θα αποπειραθεί να προσεγγίσει τα λιμάνια της Λιβύης.

Η Ε.Ε. μπορεί να αποφάσισε ναυτικό αποκλεισμό αλλά κατά πόσο πρόθυμη είναι να συμμετάσχει με ναυτικές δυνάμεις , έπειτα το που θα επιχειρήσουν και τέλος το αν τελικά θα εφαρμόσουν αυτό για το οποίο τις έχουν στείλει.

Συμφωνήθηκε να αποσταλούν πλοία αλλά αυτά θα περιπολούν ανατολικά μόνο της Λιβύης για να μην υπάρχει κίνδυνος για τις μεταναστευτικές ροές( μη τυχόν και πειράξει κανείς το σχέδιο της λαθρομετανάστευσης) επιχείρημα πραγματικά γελοίο, που αφήνει το 65% των ακτών της Λιβύης χωρίς περιπολίες.

Εκτός αυτού, σε περίπτωση που εμπορικά πλοία συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία περάσουν με κατεύθυνση τη Λιβύη, θα εμποδιστούν να προχωρήσουν στον προορισμό τους; Θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη νηοψία; Αν οι Τούρκοι παρεμποδίσουν τα ευρωπαϊκά πολεμικά, θα ακολουθηθούν οι κανόνες εμπλοκής με εμπλοκή αν χρειαστεί;

Επειδή δεν εμποδίζουν τους Τούρκους σε σημαντικότερα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι ανάλογο θα γίνει και εδώ εκτός αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να τραβήξει μόνη της κουπί και να εφαρμόσει νηοψίες ανάμεσα σε Κρήτη και Κυρρηναϊκή χερσόνησο, κατάσχοντας ότι οδεύει προς Τρίπολη, διατηρώντας εχθρική στάση απέναντι στο τουρκικό ναυτικό το οποίο δε μπορεί να επιχειρήσει στο σημείο σε περίπτωση σύρραξης εύκολα λόγο των αεροπορικών βάσεων της Κρήτης και στέλνοντας τα κατασχεμένα πλοία προς την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι θα τα περάσουν με τη σειρά τους στο.. Χαφτάρ.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αποκλειστικά δική της πολιτική ως προς τη Λιβύη, γιατί την αφορά περισσότερο από όλους τους άλλους θιγόμενους.

ΦΩΤΟ hellenic navy