• Αρχική
 • Άρθρα
 • Άρθρα
 • Εξέλιξη, που δεν περιμέναμε: «Που πάνε τα άρματα» – Πυρκαγιά σε υπο-κατασκευή τουρκικό, αεροπλανοφόρο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Εξέλιξη, που δεν περιμέναμε: «Που πάνε τα άρματα» – Πυρκαγιά σε υπο-κατασκευή τουρκικό, αεροπλανοφόρο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φαρμάκης


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, ο Τραμπ θα μεταβεί στην Τουρκία για να κάνει μια τελική προσπάθεια. Δουλεύει για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την Τουρκία.

Η τουρκική εμμονή με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και το φλερτ με τα ρωσικά μαχητικά, φέρνει σε δύσκολη θέση, ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, ο Ιμπραήμ Καλίν, άτομο της εμπιστοσύνης του Ερντογάν, συνομίλησε με τον Αμερικανό Τζέιμς Τζέφρι , απεσταλμένο για θέματα που αφορούν την Συρία. Στην μεταξύ τους συνάντηση, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στην επικείμενη επίσκεψη του Τραμπ στην Τουρκία, κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Η επίσκεψη του Τραμπ, έχει ξεκάθαρο συμβολισμό. Θα συζητηθούν οι ενέργειες της Τουρκίας, στο κομμάτι των εξοπλιστικών. Η εμμονή της Άγκυρας με το σύγχρονο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, αλλά και η άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία, εξαιτίας της ρωσο-τουρκικής προσέγγισης, είναι δύο θέματα που σίγουρα θα θέσει ο Τραμπ στον Ερντογάν.

Τα δεδομένα: Οι Τούρκοι μπορεί να έχουν κάνει στροφή προς την Ρωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φεύγουν ολοκληρωτικά, από το λεγόμενο Δυτικό στρατόπεδο. Έχουμε και το παράδειγμα της Ελλάδας. Όπως και η Τουρκία, έτσι και εμείς έχουμε στο οπλοστάσιό μας, ρωσικό εξοπλισμό, όπως και νατοικό. Αυτό δεν μας εμποδίζει από το να είμαστε ένα…πιστό μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας. Στην ίδια βάση, προσπαθούν να κινηθούν και οι Τούρκοι. Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τον Τραμπ, προσω πικά με την Τουρκία.

Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Jared Kushner, πρόσφατα δήλωσε ότι ο Τραμπ διατηρεί φιλίες με πολλούς Τούρκους. Μεταξύ αυτών και με τον Mehmet Ali Yalcindag, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Αμερικανο-τουρκικής επιχειρηματικής ένωσης (TAIK).

Τα πράγματα λοιπόν, δεν είναι όσο απλά φαίνονται. Οι σχέσεις των δύο συμμάχων, δεν μπορούν να χαλάσουν ολοκληρωτικά (με εύκολο τρόπο). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα έρθει η στιγμή που ο αμερικανικός παράγοντας, θα βάλει φρένο στην τουρκική «φρενίτιδα».

Δεν είναι στο συμφέρον των ΗΠΑ, να χάσουν ένα σύμμαχο που αφήνει πολλά χρήματα στις Δυτικές στρατιωτικές Βιομηχανίες. Παράλληλα, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει να εξοπλίσουν και την γειτονική χώρα της Τουρκίας, την Ελλάδα.

Ελλάδα-Τουρκία είναι δύο χώρες με έντονη προϊστορία. Οι μάχες μεταξύ των δύο λαών, έχουν μείνει στην Ιστορία. Οι Τούρκοι έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου, ακόμα και πρόσφατα στην μαρτυρική Κύπρο.

Ήταν έξυπνη η κίνηση των Αμερικανών λοιπόν, να εντάξουν στην Ατλαντική συμμαχία, τις δύο αντίπαλες χώρες. Η «μια κρατάει την άλλη», σε μια ισορροπία τρόμου, που αποφέρει πολλά κέρδη στις στρατιωτικές βιομηχανίες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν όμως, δύο βασικά ζητήματα:

 1. Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει γενναίες αγορές (στα εξοπλιστικά). Είναι από τις λίγες χώρες όμως, που κάθε χρόνο πιάνει τον στόχο που θέτει το ΝΑΤΟ, για τον προϋπολογισμό για την Άμυνα.
 2. Η Τουρκία, εκτός από το ότι πλέον αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, τονώνει και την εσωτερική στρατιωτική βιομηχανία. Έχει δημιουργήσει το δικό της άρμα μάχης (Altay) και σύντομα θα έχει και το δικό της αεροπλανοφόρο (συμπαραγωγή με την Ισπανία), το οποίο να σημειωθεί ότι στις 20 Απριλίου πήρε φωτιά, για άγνωστο λόγο, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Τι μας δείχνουν τα δύο παραπάνω; Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ξοδέψει χρήματα για την Άμυνα. Που πάνε τα άρματα λοιπόν ή καλύτερα που πάνε τα χρήματα για τα άρματα; Η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο αλλά και στην Αν.Μεσόγειο.

Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα ειπωθεί στην επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, αν φυσικά πραγματοποιηθεί (στην Τουρκία ή αλλού). Θα βρεθεί η Χρυσή Τομή ή θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων; Όπως και να έχει, η χώρα μας βρίσκεται στην μέση της διαμάχης, χωρίς να έχει το πλεονέκτημα. Αν όμως, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διαρραγούν εντελώς, οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα και Οικονομικά αλλά και Στρατιωτικά.

Αν η Τουρκία καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ρωσία, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει επικίνδυνα τετελεσμένα (απέλαση Ρώσων Διπλωματών). Το μόνο που μένει είναι, η Ελλάδα να επιστρέψει στην παλιά της θέση. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή της εξωτερικής μας πολιτικής, οπότε και (αλλαγή) κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτή η θέση όμως; Καταφέρναμε να έχουμε καλές σχέσεις και με τις δύο υπερδυνάμεις.

Δεν ζούμε σε ένα κόσμο ιδανικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στο Παγκόσμιο στερέωμα με τις δικές της δυνάμεις.

Πηγή φωτογραφίας:eurokinissi

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...