Εξελίξεις στην αμερικανική βάση της Τουρκίας – Όλο και πιο μακριά από το ΝΑΤΟ

Ανησυχία για τις πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται εκεί...

Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των σχέσεων Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Πολλάκις έχει εξεταστεί το σενάριο απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων και φυσικά των πυρηνικών όπλων που είναι εκεί τοποθετημένα και αποθηκευμένα.

Αυτή την φορά, μια είδηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Dokuz8 Haber, και επικαλείται το Militaire.gr, επαναφέρει αυτή την προοπτική.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία που υποστηρίζει τις πτήσεις και την συντήρηση στην εν λόγω αεροπορική βάση έχει απαλλάξει καθηκόντων, σχεδόν το 50% του προσωπικού της.

Έχουν απολυθεί, δηλαδή, οι μισοί υπάλληλοι της αεροπορικής βάσης.

Ως εκ τούτου η ενημερωτική ιστοσελίδα θέτει βάσιμα ερωτήματα, σχετικά με το μέλλον της «Ιντσιρλίκ». Αξιοσημείωτο είναι πως η αμερικανική βάση στην Τουρκία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές, σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τα σύνορα ουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε η εταιρεία στην Ένωση Εργαζομένων Αμυντικής Βιομηχανίας  (Türk Harb-Is), οι συμβάσεις  424 από τους  890 υπαλλήλους που εργάζονται για την Vectrus System Corporation θα εκπνεύσουν, το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της η Ένωση καλεί την εταιρεία να επανεξετάσει την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική της βάση του Ιντσιρλίκ. Η εν λόγω τοποθέτηση ήρθε ως απάντηση σε αμερικανικές απειλές περί κυρώσεων, καθώς και στα ψηφίσματα Κογκρέσου και Γερουσίας στις ΗΠΑ, το οποίο αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε περίπτωση που η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ κλείσει, τότε θα μιλάμε για είδηση μεγατόνων και προοπτική απομάκρυνσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην ευρύτερη περιοχή.

ΦΩΤΟ unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί