Εξελίξεις στη Γεωργία; ΝΑΤΟ σε Ρωσία: «Αποσύρετε άμεσα τα στρατεύματά σας!»

Λίγες βδομάδες μετά την συμπλήρωση 10 ετών από τα γεγονότα της Γεωργίας, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι στον Καύκασο.

Ο λόγος γίνεται για τις νέες αυστηρές προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα προκειμένου η δεύτερη να αποσύρει τα στρατεύματά της «από τα γεωργιανά εδάφη».

Το πρακτορείο «Anadolu» επικαλείται την κοινή συνέντευξη τύπου της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, με τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας, David Dondua.

Πιο συγκεκριμένα η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έδωσε ένα αυστηρό τελεσίγραφο στην Ρωσία ζητώντας να αποσυρθούν από την ευρύτερη περιοχή όλα τα ρωσικά στρατεύματα.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, γι αυτό και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τη χώρα αυτή

Καλούμε τη Γεωργία να προχωρήσει στις επιλογές που ήδη έχει κάνει διότι σίγουρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο η ίδια δεν ανέφερε στην συνέντευξη τύπου κάποιο τυχόν χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα που αποτελεί «μήλο της έριδος» εδώ και χρόνια ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ.

Με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από «τα γεωργιανά εδάφη», η αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εννοεί τα αυτόνομα πλέον κράτη, Αμπχαζία και Νότια Οσετία, τα οποία φυσικά δεν έχουν αναγνωριστεί από την Δύση.

Η τυχόν κλιμάκωση στην περιοχή είναι ικανή να οδηγήσει σε πολύ άσχημες καταστάσεις που θα φέρουν ενδεχομένως σε πορεία σύγκρουσης τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ με την «ρωσική αρκούδα».

 

Έκτακτη επικοινωνία των Γενικών επιτελείων  Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Οι παραπάνω δηλώσεις φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Κέρτις Σκαπαρόττι.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας και για την τρέχουσα κατάσταση της συνεργασίας Ρωσίας –ΝΑΤΟ, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu