Εurasia Group: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος;

Κάθε χρόνο, ο ιστότοπος Eurasia group δημοσιεύει την έκθεση Top Risks με τις προβλέψεις για τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους το 2018.

Είναι τέτοια η σημασία του που κόσμος δίνει προσοχή – από τη Wall Street μέχρι στην Ουάσινγκτον. Εδώ εμφανίζεται η κατάταξή για τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος το 2018.

10: Ασφάλεια στην Αφρική. Η αστάθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως η Σομαλία και το Μάλι θα μεταφερθεί στις βασικές χώρες της Αφρικής. Οι κίνδυνοι από τις τρομοκρατικές ομάδες όπως η al-Shabab θα ενταθούν. Το αυξημένο κόστος ασφάλειας θα βλάψει χώρες όπως η Κένυα και η Νιγηρία.

9: Η πολιτική ταυτότητας στη νότια Ασία, ο ισλαμισμός, τα αντί-κινεζικά συναισθήματα και ο εντεινόμενος εθνικισμός στην Ινδία οδηγούν σε άνοδο του λαϊκισμού. Η δίωξη των μουσουλμάνων Rohingya προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση. Η χρήση του ινδικού εθνικιστικού αισθήματος από τον πρωθυπουργό Modi στις εκλογές του 2019 θα μπορούσε να δώσει κάλυψη σε ριζοσπαστικά στοιχεία της κοινωνίας.

8: Οι διαπραγματεύσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατέλειωτες μάχες. Θα μπορούσε επίσης να κοστίσει στη πρωθυπουργό Theresa May τη θέση της. Η ενδεχόμενη αντικατάστασή της θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις επί του Brexit.

7: Προστατευτισμός 2.0. Οι κινήσεις κατά της εγκατάστασης οδήγησαν σε προτάσεις συνοριακών τοίχων και εμποδίων/φραγμών στην παγκόσμια οικονομία. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναγκάζονται πλέον να εργάζονται περισσότερο σε μέτρα “πίσω από τα σύνορα”, όπως είναι τα μέτρα διάσωσης, οι επιδοτήσεις και οι απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς. Ο προστατευτισμός 2.0 δημιουργεί φραγμούς στην ψηφιακή οικονομία και στις βιομηχανίες.

6: Η διάβρωση θεσμών. Όργανα όπως κυβερνήσεις, δικαστήρια, πολιτικά κόμματα, και τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να χάνουν την αξιοπιστία τους. Ο λαϊκισμός κατά των εγκαθιδρυμένων θεσμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή και αυταρχισμό σε ορισμένες χώρες.

5: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν. Ο Trump θα υποστηρίξει τη Σαουδική Αραβία να περιορίσει το Ιράν σε άλλες χώρες όπως η Συρία και η Υεμένη. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Αν δεν διατηρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, το Ιράν θα ενισχύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δημιουργώντας μια πρόσθετη απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

4: Μεξικό Η αβεβαιότητα σχετικά με τη NAFTA θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Μεξικού και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εκλογές της χώρας. Η απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη διαφθορά, τις συμμορίες των ναρκωτικών και η αργή ανάπτυξη οδήγησαν σε νέο πρόεδρο. Ο Obrador θα μπορούσε να παύσει τις προηγούμενες οικονομικές πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές.

3: Παγκόσμιος τεχνολογικός ψυχρός πόλεμος. Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανταγωνιστούν για να κυριαρχήσουν στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης και των υπερυπολογιστών. Και οι δύο χώρες θα αγωνιστούν για την κυριαρχία της αγοράς σε όλο τον κόσμο. Ο κατακερματισμός των τεχνολογικών εταιρειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς κινδύνους για την αγορά και την ασφάλεια.

2: Ατυχήματα. Παρόλο που δεν έχει υπάρξει μεγάλη γεωπολιτική κρίση από τις 9/11, υπάρχουν πολλά μέρη όπου μία λάθος εκτίμηση/απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις. Οι πιθανότεροι κίνδυνοι: Σύγκρουση στον κυβερνοχώρο, καταπολέμηση της Βόρειας Κορέας, ατυχήματα στη μάχη στη Συρία, ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας και διασπορά των μαχητών του ISIS.

1: Η Κίνα αγαπά τα κενά ισχύος. Η Κίνα έχει αναπτύξει την πιο αποτελεσματική παγκόσμια εμπορική και επενδυτική στρατηγική. Χρησιμοποιεί κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας για την προώθηση των κρατικών συμφερόντων και έχει επεκτείνει την επιρροή της και σε άλλες χώρες, οι οποίες τώρα είναι πιθανότερο να ευθυγραμμιστούν μαζί της. Μια εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

(onalert)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu