• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ερντογάν: Τον Απρίλιο του 2020 η έναρξη χρήσης των ρωσικών S-400

Ερντογάν: Τον Απρίλιο του 2020 η έναρξη χρήσης των ρωσικών S-400

Τον Απρίλιο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η χρήση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα επιδείξει λογική.


Κάλεσμα Πομπέο στην Τουρκία να μην ενεργοποιήσει τους S-400
Όσον αφορά τα μαχητικά F-35, ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι εφόσον η Ουάσιγκτον αρνηθεί την πώληση των αεροσκαφών, τότε η Άγκυρα θα στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης παράδοσης των S-400, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την παράδοση και του δεύτερου πακέτου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο φορτίο του ρωσικού συστήματος αεράμυνας αφίχθηκε στην Τουρκία στις 12 Ιουλίου του 2019, όπως ακριβώς προέβλεπε η συμφωνία του 2017 μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Η απόφαση προμήθειας των ρωσικών συστημάτων έχει τύχει της έντονης κριτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι οποίες επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας και ασυμβατότητας μεταξύ των S-400 και του συστήματος αεράμυνας της Συμμαχίας.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, έχει επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων, ενώ έχει δεσμευτεί να ακυρώσει την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.

Είναι χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να μην ενεργοποιήσει το σύστημα των S-400.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ eurokinissi