Επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Ποιο το μήνυμα Τραμπ και η απάντηση της Νέας Τάξης

Εντείνει την κριτική του προς τα ευρωπαϊκά κράτη — μέλη του ΝΑΤΟ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,

λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αλλά και την επικείμενη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Ιουλίου.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ επιδεινώνονται επικίνδυνα.

Θυμηθείτε: Παγκόσμιες εξελίξεις: Ο Τραμπ «απειλεί» το ΝΑΤΟ λίγο πριν την συνάντηση με Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε, μέσω twitter, να ασκεί κριτική αναφορικά με τα ποσά που πληρώνουν για την ανάπτυξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας τα ευρωπαϊκά της μέλη, σε σχέση με εκείνα που δαπανούν οι ΗΠΑ, προκαλώντας τριγμούς στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ από κάθε άλλη χώρα.Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδεκτό. Αυτές οι χώρες αυξάνουν τις συνεισφορές του από τότε που ανέλαβα τη διοίκηση, όμως πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο twitter.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συσχετίζει δε, το ζήτημα της οικονομικής συνεισφοράς των μελών του ΝΑΤΟ με τον εμπορικό πόλεμο που έχε ξεσπάσει και τα πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τον Τραμπ, απολαμβάνει η ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι στο 1%, οι ΗΠΑ στο 4% και το ΝΑΤΟ συμφέρει την Ευρώπη πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ. Από μία άποψη, οι ΗΠΑ πληρώνουν για το 90% του ΝΑΤΟ, ενώ πολλές χώρες δεν πλησιάζουν καν τη δεύσμευση του 2%. Επιπλέον, η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ 151 εκατ. δολάρια, με μεγάλα εμπορικά εμπόδια στα αμερικανικά προϊόντα. ΌΧΙ!», σημειώνει εμφατικά ο αμερικανός πρόεδρος.

​Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Sputnik, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Μοντάνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι «θα πω στο ΝΑΤΟ — πρέπει να αρχίσετε να πληρώνετε για τους λογαριασμούς σας. Οι ΗΠΑ δε θα φροντίζουν για τα πάντα. Είμαστε οι βλάκες που πληρώνουν όλο αυτό το πράγμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενταγμένος στις πολιτικές δυνάμεις των διεθνιστών στης παγκοσμιοποίησης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έστειλε από την πλευρά του μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τους συμμάχους τους, προσθέτοντας ότι «δεν είναι και τόσοι πολλοί».

Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική των σχέσεων αυτή την περίοδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ειδικότερα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών.

Η κόντρα Εθνικής Δεξιάς και Νέας Τάξης «φουντώνει» και για αυτήν διαβάζετε μόνο στο el.gr.

Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κοντράρεται με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο με την εθνικοδεξιά κυβέρνηση του Τραμ, καθώς διατηρούσε άψογες σχέσεις με την προηγούμενη αριστερόστροφη, διεθνιστική πολιτική ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα.

Επαναλαμβάνουμε: η κόντρα στον πλανήτη δεν είναι μεταξύ χωρών αλλά μεταξύ δύο κορυφαίων ιδεολογικοπολιτικών μοντέλων:

  • Νέα Τάξη (διεθνισμός, πολυπολιτισμικότητα, υπέρ μεταναστευτικών ισλαμικών ρευμάτων, παγκόσμια κυβέρνηση, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση).
  • Εθνική Δεξιά (ισχυρό έθνος-κράτος, όχι σε άλλους «μετανάστες», Τραμπ και Πούτιν).

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu