Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον ευρωστρατό – Το προβλέπει και η «Λευκή Βίβλος» της Ε.Ε.

Άγγελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν "τρέχουν" την σύσταση του ευρωστρατού, προχωρώντας σε μία σειρά από στρατηγικές συμφωνίες με τις "ευλογίες" της Νέας Τάξης.
Του Άρη Δημόπουλου

Σε προηγούμενά μας άρθρα είχαμε αναφερθεί στα μεγαλεπήβολα σχέδια του γαλλο-γερμανικού άξονα για την δημιουργία του πρώτου αποκλειστικά κοινού ευρωπαϊκού μαχητικού, ενταγμένο στην νέα εποχή της «κοινής ευρωάμυνας».

Ο λόγος για το νέας γενιάς ευρωπαϊκό μαχητικό που αναμένεται σε μερικά χρόνια από τώρα να αντικαταστήσει τα γαλλικά Dassault Rafale και τα Γερμανικά Eurofighter Typhoon.

Οι δύο ηγέτες , πέρα από τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, έφτασαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη κι άλλων παρόμοιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην άμυνα, όπως είναι το μελλοντικό σύστημα πυροβολικού.

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, αναφερόμενο στις συμφωνίες που έκλεισαν Μέρκελ και Μακρόν, κάνει λόγο για μία νέα εποχή στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα που μόλις τώρα ξεκινά.

Πράγματι η περίοδος που οι παγκοσμιοποιητές «τρέχουν» τη δημιουργία του ευρωστρατού συμπίπτει με την ψύχρανση των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ ελέω Τραμπ αλλά και τις επακόλουθες αναταραχές εντός του ΝΑΤΟ.

Όλο και περισσότεροι είναι οι Ευρωπαίοι αξιωμτούχοι που ανοικτά πλέον μιλούν για «στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης» παράλληλα όμως με την ύπαρξη του ΝΑΤΟ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το θέμα του ευρωστρατού «περπατάει» και τα βήματα προς την σύστασή του από την απόλυτα ελεγχόμενη Ε.Ε. είναι προβλεπόμενα.

Eξάλλου το προβλέπει και η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος» , η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2015 και αναφέρεται ξεκάθαρα στην «στρατιωτικά ενοποιημένη Ευρώπη του μέλλοντος»:

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αφελής και πρέπει να αναλάβει δράση από μόνη της. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας τους στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε εθελοντική βάση και κατά περίπτωση, ενώ η ΕΕ θα συνεχίζει να συμπληρώνει τις εθνικές προσπάθειες.

Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να ενισχυθεί, αλλά η συμμετοχή της ΕΕ στα πιο απαιτητικά εγχειρήματα θα παραμένει περιορισμένη. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορισμένων νέων κοινών ικανοτήτων, αλλά οι χώρες της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν την εποπτεία του μεγαλύτερου μέρους της ανάπτυξης των ικανοτήτων και της σύναψης συμβάσεων στον αμυντικό τομέα. 

Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης πιο ενεργά στην προστασία της Ευρώπης τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, ενώ θα μπορούσε να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η προστασία των συνόρων ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και παράλληλα να ενισχύσει τη συνιστώσα της άμυνας και της ασφάλειας στις εσωτερικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η ενέργεια, η υγεία, τα τελωνεία και το διάστημα.

Το πιο φιλόδοξο σενάριο από όλα προβλέπει τη σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής ενωσιακής αμυντικής πολιτικής, με στόχο μια κοινή άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 42 της Συνθήκης ΕΕ, το οποίο επιτρέπει σε μια ομάδα κρατών μελών με παρεμφερείς απόψεις να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu