• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία! Ο Μπάιντεν ζητά από τον Πούτιν «Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη», κινητικότητά στο ΝΑΤΟ, vid

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία! Ο Μπάιντεν ζητά από τον Πούτιν «Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη», κινητικότητά στο ΝΑΤΟ, vid

Μόσχα: «Δεν έχουμε άγχος. Είμαστε στο σπίτι μας» - Σε δύσκολη θέση η Γερμανία

Μετά τις κινήσεις των Ρώσων με υπερσυγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με Ουκρανία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη για να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να αποκλιμακώσει την στρατιωτική κατάσταση και να ζητήσει μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών «σε μια τρίτη χώρα».

Ο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Κριμαίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ρεπορτάζ αναφέρουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε πόλεμο, αν δεν βρεθεί σύντομα «λύση», κάνοντας λόγο για κρίση της Κούβας από την ανάποδη. Από την πλευρά τους Ρώσοι αναφέρουν, πως «δεν έχουμε άγχος. Είμαστε στο σπίτι μας».

Σε δύσκολη θέση η Γερμανία, η οποία πιέζεται να ακυρώσει το έργο Nord Stream 2 τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία, με τους Αμερικανούς να ετοιμάζουν ενίσχυση των στρατευμάτων στην Bundesrepublik.

H υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ, μετά την σημερινή συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν δήλωσε ανοικτή για ένα μορατόριουμ με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε για το επίμαχο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream .

«Μπορεί να θέσει κανείς το ερώτημα του μορατόριουμ στον εαυτό του», είπε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός αναφερόμενη στην κατασκευή του αγωγού που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωθεί, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ «του συντονισμού (HΠΑ-Γερμανίας) για την μεταφορά φυσικού αερίου. Θα πρέπει να εξαρτηθεί επίσης και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε.

Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις εδώ και χρόνια.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν επιπλέον 500 στρατιωτικούς στην Γερμανία, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας μια ανατροπή των σχεδίων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει περίπου 12.000 στρατιώτες από τη χώρα αυτή, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Κινητικότητα υπάρχει και στο ΝΑΤΟ, καθώς αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης βιντεοδιάσκεψη του Βόρειοατλαντικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Με φυσική παρουσία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.