• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ελληνική πρωτοβουλία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Με Πούτιν μίλησε η Αρμενία – Κρίσιμες ώρες (vid)

Ελληνική πρωτοβουλία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Με Πούτιν μίλησε η Αρμενία – Κρίσιμες ώρες (vid)

Η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σταματήσει ό,τι κάνει - Ανυποχώρητο το Ερεβάν - Μήνυμα στην Τουρκία

Την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ γνωστοποιεί ότι σύντομα ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί το Ερεβάν, ενώ «αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας την Τουρκία να «απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την άμεση συζήτηση του ζητήματος.

Επίκειται δε, προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ερεβάν.

Η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα, άποψη που υπογραμμίστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, M. Pompeo.

H ελληνική πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ με τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων μερών και την εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.

Η ανωτέρω επιστολή σχετίζεται με την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Ετοιμότητα που εκφράστηκε και από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan, στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Κατά την ίδια συνομιλία, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα επικοινωνία με τον κ. Mnatsakanyan μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση της κρίσης είναι δυνατή μόνο με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων και όχι δια των όπλων.

Η Ελλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία οφείλει να απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή».

ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΣΙΝΙΑΝ

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία εισέρχονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους.

Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του θύλακα αυτού, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας με ραγδαία εξάπλωση του μετώπου.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας!!!

«Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με την συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς», τόνισε ο Πασινιάν.

Σε μία διαφορετική ανάγνωση, η Μόσχα μέσω του Πασινιάν στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να αποσυρθεί από την διαμάχη, καθώς σε περίπτωση που το Ερεβάν ζητήσει ρωσική συνδρομή, η Μόσχα είναι υποχρεωμένη βάσει συμφωνίας να συμβάλλει. Συγκεκριμένα, από το 1997, Αρμενία και Ρωσία έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για οποιοδήποτε μέρος και επιτρέπει στους Ρώσους συνοριοφύλακες να περιπολούν στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε (ακόμα) το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

«Δεν είναι προσήκον να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε παράλληλα ο Πασινιάν μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι «για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν την σύγκρουση «εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους».

ΤΟΥΡΚΙΑ

Πιθανή άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην σύγκρουση, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής. Εξάλλου ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον νότιο Καύκασο και να εμπλέξει τις περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Τουρκία και η Ρωσία.

Μέχρι στιγμής, η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί μικτές αεροπορικές επιθέσεις στην βόρεια κατεύθυνση του Στρατού Άμυνας Artsakh, χρησιμοποιώντας τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ATS και τούρκικα F-16, μεταδίδεται από αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό δηλώνει εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, σύμφωνα με το Armenpress.

«Πολυλειτουργικοί μαχητές F-16 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας βρίσκονται στον αέρα. Η εχθρική πολεμική αεροπορία λειτουργεί από απόσταση, δεν εισέρχεται στην περιοχή των μέσων αεράμυνας. Χρησιμοποιούνται πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς αέρα-επιφάνειας», τονίζει ο Hovhannisyan. Ενημέρωσε επίσης ότι καταγράφηκαν οι συνομιλίες των πιλότων στα τουρκικά.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η ΕΜΠΛΟΚΗ της Άγκυρας στην κρίση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πρόδηλη. Η γείτονα ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο και επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι προφανές πως το καθεστώς του Αλίγιεφ προκάλεσε την κρίση με τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από συνεννόηση με την Άγκυρα. Για να είμαστε σωστοί, το Μπακού προχώρησε μετά, αφού άναψε το πράσινο φως το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός λοιπόν συνομίλησε με τον Πούτιν, δείχνοντας τις προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η σύγκρουση, η οποία, θυμίζουμε ΑΚΟΜΗ μία φορά, συμβαίνει στην πίσω αυλή της Ρωσίας.