• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • EKTAKTO! Εκτός ρωσικού αγωγού η Ελλάδα – Η άρνηση προηγούμενων κυβερνήσεων ενισχύει Τουρκία/Βουλγαρία

EKTAKTO! Εκτός ρωσικού αγωγού η Ελλάδα – Η άρνηση προηγούμενων κυβερνήσεων ενισχύει Τουρκία/Βουλγαρία

Πόσο θα περίμενε ο Πούτιν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέλαυνε Ρώσους διπλωμάτες;

Από την Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα θα διέρχεται η δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream», όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, μεταδίδει εκτάκτως το Sputnik.

Η εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια την αλλαγής πολιτικής στάσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία «σαμπόταρε» τις κινήσεις Καραμανλή για τον αγωγό «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης» και την απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και να δηλώσει πως θέλει να γεμίσει την Ελλάδα με νατοϊκές βάσεις.

Ο δεύτερος αγωγός TurkStream 2 είχε ως στόχο να φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είτε μέσω Ελλάδας και Ιταλίας είτε μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.

Τελικά, σύμφωνα με αυτά που μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, επιλέχθηκε η δεύτερη λύση, με την Ελλάδα να ελπίζει στην υλοποίηση των δυτικών συμφερόντων TAP και East Med.

Διαβάζουμε στο sputniknews.gr:

«Η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream θα διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας. Απευθείας μέσω της Βουλγαρίας» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Αλεξάντερ Νόβακ, κληθείς να σχολιάσει τη διαδρομή του νέου αγωγού.

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε, μετά το τέλος της συνάντησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της πρώτης γραμμής του Turkish Stream είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Όσον αφορά την έναρξη της δεύτερης γραμμής του project, ο Νόβακ διευκρίνισε ότι η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατασκευής των σχετικών υποδομών.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι η επέκταση του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς αερίου, με στόχο την αποδοχή του αερίου μέσω του TurkStream, πραγματοποιείται με βάση το χρονοδιάγραμμα.

«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ της Gazprom και του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας. Έχει υπογραφεί ένας οδικός χάρτης και το project υλοποιηθεί στη βάση αυτού του οδικού χάρτη» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός, σχολιάζοντας τις ανησυχίες για την πορεία των έργων στη Βουλγαρία.

Οι δίδυμοι αγωγοί του TurkStream αναμένεται να έχουν μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Η πρώτη γραμμή θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η δεύτερη γραμμή αναμένεται να μεταφέρει αέριο στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...