• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία για την Συρία: Η πρώτη σύγκρουση Ρώσων και Τούρκων είναι γεγονός (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία για την Συρία: Η πρώτη σύγκρουση Ρώσων και Τούρκων είναι γεγονός (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σοβαρότερη κρίση μετά το 2015 - Ξεκάθαρος ο Πούτιν, έχει χάσει τον προσανατολισμό του ο Ερντογάν...

Το περιστατικό που επιχειρούν να αποφύγουν εδώ και μήνες Άγκυρα και Μόσχα έγινε πραγματικότητα, καθώς ο τουρκικός στρατός για πρώτη φορά ήρθε αντιμέτωπος με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι επιχειρούν να βρουν κοινό έδαφος σε συναντήσεις στην Μόσχα για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την προέλαση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ. Ο βομβαρδισμός της περιοχής από ρωσικά και συριακά πυρά προκάλεσε τον θάνατο 2 Τούρκων στρατιωτών και των τραυματισμό ακόμη 5. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς ανέφερε ότι η Άγκυρα παρείχε υποστήριξη με το πυροβολικό σε αντάρτες της Συρίας που μάχονται κατά των δυνάμεων του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ χτυπήθηκαν 12 στρατιωτικά οχήματα. 

Αναλυτές μιλούν για την σοβαρότερη κρίση από το 2015!

Οι Τούρκοι, προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους, δεν μεταδίδουν στα δικά τους μέσα ενημέρωσης πως υπάρχει ευθύνη των Ρώσων για τους δικούς της νεκρούς. Άλλωστε, το αντιρωσικό κλίμα στην Τουρκία είναι ήδη τεταμένο και οι δημοσιογράφοι της χώρας έχουν πάρει εντολή να είναι προσεκτικοί, καθώς ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε αντίποινα σε Ρώσους αξιωματούχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, σε Πρεσβεία και Προξενείο αντίστοιχα.

Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι ισλαμιστές, με την στήριξη της Άγκυρας, κατάφεραν να «σπάσουν» τις γραμμές του συριακού στρατού σε 2 σημεία με αποτέλεσμα η ρωσική πολεμική αεροπορία να πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον των φιλοτουρκικών και τουρκικών δυνάμεων και να βοηθήσει τον συριακό στρατό να απωθήσει την επίθεση.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, υπήρξε έκτακτη συνομιλία μεταξύ Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην οδηγηθεί η Μέση Ανατολή σε γενικευμένη σύρραξη. Η Μόσχα ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει μεγάλη τουρκική επιχείρηση στην Συρία, αλλά και αναβίωση του χαλιφάτου των ισλαμιστών.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, πράγμα που καθιστά την όποια κίνηση της Τουρκία επικίνδυνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

ΦΩΤΟ video screenshot