Δύο εβδομάδες ανάφλεξης από την Αν. Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό

Έναν πόλεμο που ξεκίνησαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς, οι στόχοι της επίθεσης στο Ιράν είναι:

  • Η πτώση του καθεστώτος
  • Η εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
  • Η ισοπέδωση κάθε πυραυλικής εγκατάστασης στο Ιράν

Παρά τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς από ΗΠΑ και Ισραήλ, που προκάλεσαν μέχρι και τοξικά νέφη, μετά από 14 μέρες πολέμου κανείς από τους τρεις παραπάνω στόχους δεν έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον όχι επίσημα.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανέφερε πως περισσότερα από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων περίπου 200 γυναίκες και 200 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.

Στον πόλεμο που κοντεύει να αποκτήσει χαρακτηριστικά «γενικευμένης σύρραξης», μέχρι στιγμής πλήγματα έχουν δεχθεί τα εξής κράτη:

  • Ισραήλ
  • Ιράκ
  • Ιράν
  • Ιορδανία
  • Συρία
  • Σαουδική Αραβία
  • Ομάν
  • ΗΑΕ
  • Μπαχρέιν
  • Κατάρ
  • Λίβανος
  • Αζερμπαϊτζάν

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολεμική ένταση έφτασε μέχρι και την Κύπρο, μετά το χτύπημα με drone στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Λεμεσού.

Η Τουρκία επίσης βρίσκεται σε επιφυλακή, με τις τοπικές αρχές να ισχυρίζονται (οι Ιρανοί το αρνούνται) ότι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν αναχαιτίστηκαν πάνω από τουρκικά εδάφη.

Η ανάφλεξη μεταφέρθηκε μέχρι και τα… ανοικτά της Σρι Λάνκα, στον Ινδικό Ωκεανό, όπου προ ημερών οι Αμερικανοί χτύπησαν και βύθισαν ιρανικό πολεμικό πλοίο με εκατοντάδες θύματα.

Εξίσου πολεμική είναι η κατάσταση και στον Περσικό Κόλπο. Η προσοχή στρέφεται στα Στενά του Ορμούζ όπου ήδη έχουν χτυπηθεί διάφορα δεξαμενόπλοια, με τους Ιρανούς να απειλούν πως θα κρατήσουν επ’ αόριστον κλειστά τα Στενά από τα οποία διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ο Τραμπ μοιάζει να είναι… αρκετά σίγουρος πως ο πόλεμος -που ο ίδιος ξεκίνησε- φτάνει στο τέλος του, κάτι που αμφισβητείται από την ίδια την πραγματικότητα επί του πεδίου.

Προς στιγμήν «βρέχει» χιλιάδες drones, πυραύλους και βόμβες σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής -ακόμα και σε πολυτελή οικονομικά θέρετρα- και τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχουμε σύντομα την «ειρήνη» που ευαγγελιζόταν ο Τραμπ.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί