Η διεθνιστική τάξη πραγμάτων και το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ έχουν ανάγκη την γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, εντούτοις η υπομονή για την τουρκική ηγεσία του Ερντογάν εξαντλείται.
Ο τούρκος πρόεδρος ενοχλεί τόσο με τα μεγαλεπήβολά του σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την σχέση εξάρτησης που έχει αναπτύξει με την «μισητή» Μόσχα.
Ως εκ τούτου, 170 της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπέγραψαν μια διακομματική επιστολή απευθυνόμενη στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προτρέποντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αντιμετωπίσει «προβληματικά» ζητήματα στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η κυβέρνηση θα χαράζει την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία.
Η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου και δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα, υπογραμμίζει ότι ο νατοϊκός σύμμαχος Τουρκία είναι από χρόνια ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, αλλά ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις
«Στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι επίσης σημαντικές ανησυχίες», αναφέρει η επιστολή, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γκρέγκορι Μικς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και ο Μάικ Μακόλ, το ανώτερο μέλος των Ρεπουμπλικάνων σε αυτή την Επιτροπή.
Ο Ερντογάν δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας και ΗΠΑ υπερτερούν των διαφορών τους και η Άγκυρα επιθυμεί την βελτίωση της συνεργασίας με την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες σε πολλά θέματα, όπως η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG στην Συρία.
Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για τις επιδόσεις της Τουρκίας στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Η επιστολή των βουλευτών προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, έχουν τοποθετήσει πολιτικούς συμμάχους σε βασικά στρατιωτικά πόστα και σε υπηρεσίες πληροφοριών και φυλακίζουν αδίκως πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μέλη μειονοτικών ομάδων.
Η επιστολή αυτή θα δρομολογήσει εξελίξεις στην Τουρκία;
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί drones για να λιώσει τον πάγο πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια! ΒΙΝΤΕΟ
- Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Προσαγωγές Τούρκων υπηκόων
- Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα
- Χρυσοχοΐδης για έξυπνες κάμερες: Έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους, αλλά όχι η αποστολή των κλήσεων
- Γυναικείος αθλητισμός: Μια αγορά δισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς
- Γερμανία: Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν για την οικονομία
- «Είναι fake news»: Μέσω… Τουρκίας διαψεύδουν τον θάνατο του Νετανιάχου
- Επίθεση με μαχαίρι στην Αυστρία – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
- Στο Κατάρ σήμερα ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις
- Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος ηλικιωμένος ψαράς









