Διπλωματικές πηγές: H Ελλάδα μπορεί να στείλει δυνάμεις στην Λιβύη – Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Η απόφαση που δεν άρεσε στον Ερντογάν...

Ο μόνος τρόπος να μπορέσει η Ελλάδα να αποστείλει δυνάμεις στην Λιβύη είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δρα πιο αυτόνομα και αυτό είναι το μεγάλο της ατού.

Διπλωματική πηγή, πάντως, αναφέρει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ευρωπαϊκή αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και της εκεχειρίας που τυχόν θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η συγκεκριμένη ανώτατη διπλωματική σχετικά δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, διαβάζουμε στο liberal.gr.

Επιπλέον, τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν αποχώρησε εκνευρισμένος από το Βερολίνο. Αυτό γιατί δεν τον συμφέρει η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη για την Λιβύη, η οποία πλήττει κυρίως αυτόν, καθώς οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να  τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου, κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα.»

Συμπλήρωσε δε πως «είναι θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια.»

Παράλληλα τόνισε ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχε τη δυνατότητα να εκφράσει «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους», προσθέτοντας, «Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών».

φωτο unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί