Δεύτερη ρωσική «απόβαση» στην αμερικανική ήπειρο!! Κάτι ετοιμάζει ο Πούτιν

«Χοντρό παιχνίδι» του Πούτιν με χώρες στη «γειτονιά» των ΗΠΑ!

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ καταφέρθηκε χθες Δευτέρα στην Αβάνα εναντίον της «απολυταρχίας» και της «ηγεμονίας» των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη διεθνή τάξη, κατά την πρώτη ημέρα περιοδείας που άρχισε στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.

«Οι πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου (…) προκαλούν επιθετική αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ και άλλων χωρών της παγκόσμιας μειοψηφίας, που θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την απολυταρχία τους, την ηγεμονία τους και τα “diktats” τους», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροδρίγκες.

«Τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για τον σκοπό αυτό δεν έχουν σχέση με τη διπλωματία, αλλά με τους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα, τις απειλές, τη χρήση ωμής στρατιωτικής βίας και κυρώσεων», συνέχισε, σύμφωνα με το κείμενο της τοποθέτησής του που αναρτήθηκε στα ρωσικά στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.

Η Κούβα «ξέρει από πρώτο χέρι αυτή την παράνομη πίεση, το απόλυτο εμπάργκο που υπερασπίζονται μόνες οι ΗΠΑ ως θεμιτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμενόταν να συναντηθεί επίσης με τον κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Κατόπιν θα μεταβεί στη Βενεζουέλα, έπειτα στη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο της G20.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη νήσο με κομμουνιστική κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η σχέση Κούβας-Ρωσίας ενισχύθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου Ντίας-Κανέλ στη Μόσχα στα τέλη του 2022, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόσφατα μάλιστα ο Πούτιν είχε αποκαλύψει πως η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ συνεργασία Ρωσίας-Κούβας προχωρά κανονικά, προκαλώντας την έκδηλη ανησυχία των ΗΠΑ!

Θα μπορούσε να πει κανείς πως -έστω και και αργά- οι Ρώσοι πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα τους Αμερικανούς, φέρνοντας ενδεχομένως στρατό και όπλα κοντά στα σύνορά τους!!!

«Προτείνω να συζητήσουμε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά προγράμματα στο στρατιωτικό πεδίο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας για την Κούβα!

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης της διμερούς σχέσης, Αβάνα και Κούβα υπέγραψαν συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι επισκέψεις αξιωματούχων της μιας χώρας στην άλλη πολλαπλασιάστηκαν.

«Το 2023, το διμερές εμπόριό μας εννιαπλασιάστηκε» σε σύγκριση με το 2022, δήλωνε τον Δεκέμβριο στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο ρώσος πρεσβευτής στην Αβάνα, ο Βίκτορ Κορονέλι.

Σύμφωνα με επίσημα ρωσικά δεδομένα, το 2022 οι εμπορικές ανταλλαγές των δυο χωρών είχαν αξία που ανερχόταν σε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια.

Στο οικονομικό πεδίο μάλιστα οι Ρώσοι σκοπεύουν να επεκτείνουν τους BRICS περαιτέρω στην αμερικανική ήπειρο, με την Αβάνα να είναι θετικό στο ενδεχόμενο ένταξής τους στην αντιδυτική οικονομική Συμμαχία:

«Η Ρωσία, ως η χώρα που προεδρεύει αυτής της ομάδας φέτος, θα υποστηρίξει αυτό το συναίσθημα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

(Με πληροφορίες από απεμπε-freepik photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί