Αυτοί μπορούν να φέρουν κοντά Ελλάδα και Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το «κλειδί» για την όποια ελληνορωσική προσέγγιση βρίσκεται εντός των τειχών...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα ξεπαγώσουν ή όχι οι ελληνορωσικές σχέσεις…

Στην ρωσική πρωτεύουσα θα βρεθεί από το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μία προσπάθεια να αναθερμανθεί το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας μετά τα προβλήματα που υπήρξαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιείται για την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας μετά από το “πάγωμα” των σχέσεων από τον Ιούλιο του 2018», σημειώνει στο Sputnik o Διεθνολόγος Ανδρέας Ρισβάς.

Ο αναλυτής εξηγεί πως η προηγούμενη, αλλά και αυτή η κυβέρνηση χαλάρωσαν τους δεσμούς με τη Ρωσία:

«Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε προβεί στην απέλαση Ρώσων διπλωματών για «παράνομες ενέργειες εντός ελληνικής επικράτειας. Εκτός αυτών, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρέμεναν στάσιμες λόγω της αυξανόμενης αμερικανικής επιρροής στην χώρα. Παρολ’ αυτά, ο Νίκος Δένδιας επιθυμεί να εμβαθύνει τις παραδοσιακές σχέσεις της με την Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με το Sputniknews.gr, τονίζει ότι τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά:

«Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης και πιστεύει στις δυνατότητες ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών. Δηλαδή, από τη μια πλευρά η Ελλάδα δηλώνει ότι “είναι φιλική προς την Ρωσία και θα επιδιώξει να έχει μαζί της ειλικρινείς σχέσεις” και από την άλλη η Ρωσία επισημαίνει πως “η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων”. Επομένως, ο διπλωματικός δίαυλος είναι ανοιχτός».

Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει παράγοντας ισορροπίας, ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Η Ελλάδα εισχωρεί με τη σειρά της στο δίπολο Ρωσίας και ΗΠΑ, διότι στις διμερείς συζητήσεις της επίσκεψης Δένδια, θα συζητηθούν και διεθνή ζητήματα και δη περί σχέσης Ρωσίας-NATO και Ρωσίας-ΕΕ. Όλα αυτά διαγράφουν δύο προοπτικές:

  • Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξισορροποιητικός παράγοντας ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.
  • Δεύτερον, και πιο σημαντικό, είναι το εάν θέλει η Ελλάδα να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία. Βάσει της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, το θέλει. Και αυτό για να ενδυναμώσει το διεθνές κύρος της εναντίον της γειτονικής Τουρκίας. Όμως πρέπει να προσέξει, διότι η νέα βάση των ελληνορωσικών σχέσεων που επιχειρεί το ΥΠΕΞ περιέχει πολλά μελλοντικά θετικά αποτελέσματα, αλλά ελλοχεύει και κινδύνους. Με την τελευταία πρόταση ουσιαστικά εννοώ πως η ΝΔ πρέπει να προσέξει τις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της. Δεν πρέπει να γίνει δηλαδή η Ελλάδα άθυρμα των δύο υπερδυνάμεων, αλλά πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, υπογράφοντας συμφωνίες που θα την καταστήσουν ως ενεργό παίχτη και όχι παθητικό- ανήμπορο στις “βλέψεις” των μεγάλων».

Σχόλιο el.gr:

Ρωσία και ΗΠΑ ανήκουν, αυτή την στιγμή στο ίδιο πολιτικοιδεολογικό «στρατόπεδο». Πούτιν και Τραμπ προέρχονται από την εθνικοφιλελεύθερη Δεξιά, η οποία στέκεται ως αντίβαρο στον αριστερόστροφο διεθνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βαθέως Κράτους ων ΗΠΑ (Ομπάμα, Χίλαρι).

Το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας όχι στο να γίνει παράγοντας ισορροπίας, αλλά στο να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις συμμαχούν στο παρασκήνιο, κάτι που είδαμε όλοι στην Συρία (διαβάστε ΕΔΩ).

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα. Αν δεν δώσεις, δεν παίρνεις. Κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας κινείται στον εθνικοφιλελεύθερο ιδεολογικό άξονα Πούτιν-Τραμπ. Αν επικρατήσει έναντι της αριστερίζουσας πτέρυγας του κόμματος, τότε οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αρχικά, θα αναθερμανθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Ria Novosti, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Ελλάδα και Ρωσία διατηρούν ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας (…) Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Επισημαίνω ότι η Ελλάδα, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, παρέμεινε σταθερός συνομιλητής της Ρωσίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης συγκυρίας αναφορικά με τις σχέσεις της με την Δύση, όπως αυτή των τελευταίων ετών».

Το βίντεο είναι από την πρόσφατη επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη στην Μόσχα, όπου υπενθυμίζει στους Ρώσους ότι το κόμμα του είναι εκείνο που προωθούσε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Με πληροφορίες από Sputniknews.gr, Ria Novosti, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...