Αυτό θέλει η Ρωσία για την Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)

putin agia sofia
Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα…

Η ρωσική κοινή γνώμη δεν συμφωνεί στην πλειονότητά της με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ωστόσο, η Μόσχα κρατά χαμηλούς τόνους!

«Η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στην Ρωσία και πέραν αυτής, αλλά είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας στην οποία κανένας δεν θα πρέπει να παρέμβει», δήλωσε χθες Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας την σημασία του μνημείου αυτού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Ο Πούτιν απλά κάλεσε τον Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε ο δεύτερος να μην ξεπεράσει τα όρια, με τον Τούρκο πρόεδρο να του υπόσχεται πως η διέλευση στην Αγιά Σοφιά θα είναι απρόσκοπτη και πως δεν θα πειραχτούν τα ιερά προσκυνήματα.

Η Ρωσία παρουσιάζεται ως η χώρα, την οποία η Τουρκία ενημερώνει για όλα τα θέματα -και για την Αγιά Σοφιά- που είναι μεν, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, εσωτερικό θέμα της Άγκυρας, αλλά το Κρεμλίνο θα εγγυάται την προστασία της, περιμένοντας ενημέρωση από τον τούρκο πρόεδρο.

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα.

Γιατί το κάνει όμως αυτό η Ρωσία και δεν απαγορεύει απλά στον Ερντογάν να αλλάξει το στάτους της Αγιάς Σοφιάς;

Όπως γράψαμε χθες:

Οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και, εσχάτως, με την Εκκλησία της Ελλάδος λόγω του ουκρανικού ζητήματος, είναι σε χείριστο σημείο.

Η μεγάλη εκκλησιαστική διαμάχη κορυφώθηκε, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα ζήτημα στο οποίο έφερε σθεναρή αντίσταση το Πατριαρχείο Μόσχας.Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου

Αθηνών Ιερώνυμου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την αναγνώριση Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου εξόργισε την Ρωσία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να προβαίνει σε σειρά κυρώσεων.

Όπως είχε ανακοινωθεί, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το Πατριαρχείο Μόσχας σταμάτησε πλέον να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Και αυτό το γνώρισε ο Ερντογάν! Ως εκ τούτου η αντίδραση της Μόσχας στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ήταν χλιαρή έως ακίνδυνη, καθώς με την κίνηση της Τουρκίας πλήττεται η εικόνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο η Μόσχα βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Βέβαια, αναμένουμε πιθανή κίνηση Πούτιν, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερώσει την Ρωσία ως μοναδική προστάτιδα των ορθοδόξων.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •