• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη Ρωσία αφήνουν οι ΗΠΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη Ρωσία αφήνουν οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να ανακοινώσει τα σχέδιά της σχετικά με τη Συνθήκη START με τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.

Ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Χέιλ δήλωσε στην εισηγητική του έκθεση προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν την επέκταση της νέας συνθήκης START αλλά ότι επιθυμεί να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα από ρήτρες που σχετίζονται με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

«Δεν αποκλείσαμε την επέκταση της νέας START, αλλά η προτεραιότητά μας είναι να προωθήσουμε τον έλεγχο των εξοπλισμών που υπερβαίνει τα όρια μιας στενής διμερούς προσέγγισης, ενσωματώνοντας άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – και ένα ευρύτερο φάσμα όπλων – συμπεριλαμβανομένων των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», τόνισε.
Η δήλωση έρχεται αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ είχε αναφέρει ότι η Μόσχα είχε προτείνει στις ΗΠΑ να επεκτείνουν τη Συνθήκη νέα START για πέντε χρόνια ή για μικρότερο χρονικό διάστημα, εάν το επιθυμούν.

Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο Ριάμπκοφ είχε τονίσει ότι η επέκταση της νέας START είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πλήρης υποβάθμιση της στρατηγικής σταθερότητας και να αποφευχθεί η διάβρωση του μηχανισμού ελέγχου και περιορισμού στον τομέα των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων.

(Sputniknews – ΦΩΤΟ:Pexels)