• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ανανέωση της συνθήκης START με τη Ρωσία θα επιδιώξει η Κυβέρνηση Biden

Ανανέωση της συνθήκης START με τη Ρωσία θα επιδιώξει η Κυβέρνηση Biden

Η Κυβέρνηση Τραμπ βρισκόταν σε συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για την ανανέωση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών, τη START η οποία είχε πρωτοϋπογραφεί μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Ρώσου Προέδρου Πούτιν πίσω στο μακρινό πλέον 2011.

Η σκέψη του Προέδρου Τραμπ ήταν να πείσει και την Κίνα να συμμετάσχει στην ανανεωμένη συνθήκη START καθώς οι Αμερικανοί είχαν στα χέρια τους ενδείξεις ότι το Πεκίνο βρίσκεται πιθανότατα σε διαδικασία διεύρυνσης του πυρηνικού του οπλοστασίου. Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα και μελλοντική οικονομική ισχύ της Κίνας, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα έχει όσα χρειάζεται για να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει.

Ούτως ή άλλως η Κίνα δείχνει να περιφρονεί πλέον οποιαδήποτε συζήτηση περί των όπλων της, κατάφερε να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 2.3% για το 2020 αφού ήρε την καραντίνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου ελέω πανδημίας με αποτέλεσμα το Α.Ε.Π. της να βρίσκεται σε ανοδική τάση ενώ όλων των υπολοίπων βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κίνας τρέχουν χωρίς καθυστερήσεις και η εντύπωση ότι αυξάνουν και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο δεν είναι αβάσιμη αλλά πλέον κανείς δεν έχει τη δύναμη να υποχρεώσει την Κίνα για το οτιδήποτε.

Με την απειλή αυτή προ των πυλών, στο μυαλό των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ ήταν ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία μέσω της μη υπογραφής της νέας συνθήκης έτσι ώστε και οι Ρώσοι να πιέσουν τους Κινέζους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό δε συνέβη και παρά τις προσπάθειες του τελευταίου μήνα, η κυβέρνηση Τραμπ δεν κατάφερε να έρθει σε νέα συμφωνία με τη Ρωσία για μία συμφωνία με χρονική διάρκεια 2 ετών.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η Κυβέρνηση Μπάϊντεν έχει λιγότερες από δεκαπέντε μέρες μέχρι τη λήξει της παλαιότερης συμφωνίας, για να πετύχει την ανανέωσή της. Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι εξαιτίας του ότι η συμφωνία δεν υπογράφηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, τώρα δεν υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί κάτι πιο συγκεκριμένο και έτσι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της ανανέωσης της START με πρόταση για διάρκειά της για 5 έτη όπως φαίνεται ότι επιθυμεί και η Μόσχα χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την άμεση υπογραφή ανανέωσης της συνθήκης αλλά ταυτόχρονα σκοπεύει να θέσει τη Ρωσία εκ νέου στο κάδρο με κατηγορίες για εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές του 2020, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνυ και άλλα ζητήματα που θεωρούν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα παραπάνω ζητήματα, για τα οποία η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία σχέση, θέτουν το Λευκό Οίκο σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά αφού υπογραφεί η ανανέωση της συνθήκης START.

Διπλωματικά παιχνίδια και επιχειρήσεις εσωτερικής κατανάλωσης για να μαζέψει η κυβέρνηση Μπάιντεν τα ασυμμάζευτα στο εσωτερικό των Η.Π.Α. θεωρούνται όλες αυτές οι κινήσεις, τα έρμα άλλωστε φυλάσσονται πιο εύκολα αν τους εμφανίσεις έναν εχθρό και η Ρωσία είναι ένας πολύ καλός αποδιοπομπαίος τράγος που μπορεί να προκαλέσει τάσεις ενότητας στην αμερικανική κοινωνία των… χιλίων εθνών.

ΦΩΤΟ Unsplash