• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • 2024: Ο Πούτιν ετοιμάζει την επόμενη μέρα – Γι’ αυτό παραιτήθηκε ο Μεντβέντεφ (ΒΙΝΤΕΟ)

2024: Ο Πούτιν ετοιμάζει την επόμενη μέρα – Γι’ αυτό παραιτήθηκε ο Μεντβέντεφ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ρωσία δεν πρέπει να πέσει στα χέρια της Νέας Τάξης...

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πούτιν, από το βήμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.

Ακολούθησε η παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης, καθώς οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο Σύνταγμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως προσωρινή κυβέρνηση μέχρι να αναλάβει τα ηνία ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός. 

Μεταξύ άλλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, του οποίου ηγείται εδώ και 20 χρόνια.

Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στην συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει. Μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος αποφάσιζε για την κυβέρνηση.

Ο Πούτιν όμως, ενδεχόμενα, εγκαταλείψει, επίσημα, την Προεδρία το 2024 και ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Άλλωστε, τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου κυριαρχούνται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτόν και δεν αντιτίθενται ποτέ στις βουλές του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται πως επιδιώκει να προβεί σε κάποιες αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει να εφαρμόζει τις δικές του πολιτικές.

Όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πολιτειολόγος Αλεξάντρ Κίνεφ, εκτιμά «ότι το σύνολο των προτάσεων που έγιναν, μας προδιαθέτει να μιλάμε για ένα τροποποιημένο σενάριο που εφαρμόσθηκε στο Καζακστάν».

Σύμφωνα με αυτό, στον παραιτηθέντα πρόεδρο του Καζαχστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, δόθηκε, κατά κάποιον τρόπο, η ιδιότητα του δια βίου εθνάρχη, τουτέστιν το δικαίωμα να απευθύνεται στον λαό και στα κρατικά θεσμικά όργανα και να αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες για διάφορα σημαντικά κρατικά ζητήματα, ακόμα και αν δεν βρισκόταν στην Προεδρία.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, δεν υπάρχει εθνάρχης, αλλά ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, του Κρατικού Συμβουλίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα είδος παρατηρητηρίων από τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί κανείς τις διαδικασίες, ώστε να μην αναδειχθεί κάποιος αυτοτελώς ως διάδοχος του Πούτιν ή να επιλεχθεί ο κατάλληλος.

Με άλλα λόγια, η Εθνική Δεξιά που στηρίζει την παράταξη του Πούτιν κόντρα στις παγκοσμιοποιητικές δυνάμεις των αριστερόστροφων διεθνιστών (ΝΑΤΟ, Ο.Η.Ε., Ευρωπαϊκή Ένωση, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ κ.α.), θέλει να ελέγχει την διαδικασία, από την οποία θα προκύψει, εκείνος που θα διαδεχθεί τον Βλαδίμηρο, αν εκείνος αποσυρθεί. Ουδείς γνωρίζει ποιο αξίωμα θα έχει ο Ρώσος ηγέτης, μετά το 2024. Δύσκολα, θα τον «ξεφορτωθούν» όμως, μετά τα «μαγειρέματα που γίνονται.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται ότι θα αναλάβει αναπληρωτής γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Και… βλέπουμε!

Κατά την άποψη του Κονσταντίν Κόστιν, που είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, ο Πούτιν ως αρχιτέκτονας του σύγχρονου πολιτικού συστήματος προσπαθεί να δημιουργήσει μια τέτοια πολιτική δομή που θα λειτουργεί, όπως επιθυμεί ο ίδιος, για χρόνια χωρίς να είναι απαραίτητη η δική του άμεση προσωπική συμμετοχή. «Αυτό μοιάζει με παρτίδα σκακιού, καθώς αυξάνει τη δυνατότητα να κάνει δικές του κινήσεις όσο πλησιάζει το 2024. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμη να μιλάει κανείς για ένα τελικό συνδυασμό κινήσεων».

Ο πολιτειολόγος Βιτάλι Ιβανόφ δηλώνει ότι «ο Πούτιν σήμερα παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα του νέου συνταγματικού μοντέλου. Αλλά όπως ξέρουμε το σχεδιάγραμμα μπορεί να διαφέρει εντελώς από την τελική του μορφή. Ποιο αξίωμα θα επιλέξει ο Πούτιν για τον εαυτό του και πότε θα το επιλέξει είναι εντελώς ασαφές».

Διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν την προσπάθεια του Πούτιν να δώσει συνταγματική υπόσταση στο Κρατικό Συμβούλιο, που είναι το υψηλόβαθμο συμβουλευτικό όργανο για την ρωσική προεδρία από το 2000, και μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο ως μία ενδεχόμενη απόπειρα να διατηρήσει σημαντική επιρροή στα κυβερνητικά κλιμάκια της Ρωσίας μετά την λήξη της προεδρικής θητείας του.

Μέχρι σήμερα, όπως είδαμε άλλωστε, ο πρωθυπουργός διορίζεται μόνο από τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Με τις αλλαγές που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος ο πρωθυπουργός θα επιλέγεται από την ρωσική βουλή, την οποία ελέγχει η παράταξή του.

«Ο Πούτιν θα θέλει να έχει κάποιο πλεονέκτημα, κάποιον μηχανισμό να ελέγχει και να αναμειγνύεται σε περίπτωση που ο διάδοχος του κάνει λάθη ή έχει κάποιες διαφωνίες μαζί του», είπε στην Washington Post η επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» R.Politik, Τατιάνα Στανοβάγια. 

Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων, όπερ και σημαίνει πως η Μόσχα θα εξακολουθεί να αντίκειται στο παγκόσμιο αριστερόστροφο καθεστώς, ακόμα και αν προκύψει η όποια μορφή προσωρινής «συνεργασίας».

Εν κατακλείδι ο Πούτιν δημιουργεί τον κατάλληλο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει την συνέχεια της δεξιάς κυριαρχικής πολιτικής που ακολουθεί το Κρεμλίνο.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...