Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Θα αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε, την Κυριακή (13/06), ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως πιθανή ρωσική επιθετικότητα και χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως «σημαντικό εργαλείο».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε κάνει είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, έχουμε στρατεύματα έτοιμα για μάχη στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Νέες ομάδες μάχης αναπτύσσονται στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, έχουμε τριπλασιάσει το μέγεθος της δύναμης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ».
Έπειτα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να χτίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να χρησιμοποιεί έναν «ευρύ συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων» για την αντιμετώπιση της «ρωσικής επιθετικότητας».
Σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια διπλή προσέγγιση όσον αφορά στη Ρωσία, δηλαδή τόσο την άμυνα όσο και τον διάλογο.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε: «Ύστερα από χρόνια περικοπής των αμυντικών προϋπολογισμών, όλα τα μέλη μας επενδύουν τώρα περισσότερο. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να αντικατοπτριστεί από εμάς ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά θα ανταποκριθούμε με πολύ σταθερό και σαφή τρόπο, με έναν ευρύ συνδυασμό διαφορετικών εργαλείων, όπως έχουμε δείξει τα τελευταία χρόνια».
Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως οι «ρωσικές στρατιωτικές ενισχύσεις» θα πυροδοτήσουν απαντήσεις, όπως η Συμμαχία που ενισχύει την άμυνα της στον αέρα και με πυραύλους, διευκρινίζοντας πως ο οργανισμός ενδιαφέρεται, επίσης, να επιδιώξει τον έλεγχο των όπλων.
Ταυτόχρονα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «οι κυρώσεις είναι σημαντικές», όταν πρόκειται για τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας για την επανένωση της Κριμαίας, θα πρέπει να «συνεχιστούν» παράλληλα με «περισσότερη υποστήριξη σε στενούς εταίρους όπως η Ουκρανία και η Γεωργία».
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει, τη Δευτέρα (14/06), στις Βρυξέλλες.

(sputniknews)