Φτωχοποίηση – “Βόμβα” από Αντιπρόεδρο ΕΚΤ: Έχουμε ακόμα δρόμο στις αυξήσεις των επιτοκίων

Από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον Λουί ντε Γκίντος, ο οποίος υποστήριξε ότι η τράπεζα έχει ακόμα πολύ έδαφος, το οποίο πρέπει να καλύψει με τα επιτόκια.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τόνισε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των επόμενων μηνών, ωστόσο δεν αποκάλυψε πού βλέπει την κορύφωση των επιτοκίων, δηλαδή μέχρι ποιο ύψος μπορούν να φτάσουν.

Επιμένουν ότι αυξάνουν τα επιτόκια για να χτυπήσουν τον δομικό πληθωρισμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχεία όπως ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο οι αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο και ο οποίος είπε ότι είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο, είναι σημαντικά.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στο ταξίδι σύσφιξης», είπε ο ντε Γκίντος σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη. «Σίγουρα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος».

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, καθώς οι προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ήρθαν αντιμέτωπες με την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού τομέα, η οποία πολλοί αναφέρουν ότι δυναμιτίστηκε από την αύξηση των επιτοκίων.  Οι τράπεζες της ευρωζώνης «αντέχουν την καταιγίδα», σύμφωνα με τον ντε Γκίντος.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ωστόσο», είπε. «Τα τρωτά σημεία παραμένουν και πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

(με πληροφορίες από reporter. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί