«Φουντώνει» η κρίση ανάμεσα σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία – Απειλές για προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα από αξιωματούχους της κυβέρνησής του να εξετάσουν αν η χώρα μπορεί να προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο για την απόφαση της Ιαπωνίας να ρίξει στη θάλασσα νερό από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η Ιαπωνία ανακοίωσε χθες Τρίτη ότι σκοπεύει να πετάξει στη θάλασσα περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη.

Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση και η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Tokyo Electric Power.

Η Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του Τόκιο, καλώντας τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη Σεούλ, τον Κόιτσι Αϊμπόσι, ενώ κάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να σχεδιάσει την αντίδρασή της.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία του για το θέμα όταν ο Αϊμπόσι του παρουσίασε τα διαπίστευτήριά του, καθώς ανέλαβε τη θέση του πρεσβευτή τον Φεβρουάριο.

“Δεν μπορώ παρά να δηλώσω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία εδώ για την απόφαση ως μια χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά και μοιράζεται θάλασσα με την Ιαπωνία”, τόνισε ο Μουν, ζητώντας από τον Αϊμπόσι να μεταφέρει την ανησυχία του στο Τόκιο.

Ο Μουν ζήτησε να εξεταστεί πώς η Νότια Κορέα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε ο εκπρόσωπός του Κανγκ Μιν- σεόκ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί