Φουντώνει η κόντρα Γερμανίας-Ρωσίας για τον Nord Stream 1

Ευθείες βολές από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ - Για τι κατηγορεί τη Siemens Energy, πώς απαντά η γερμανική εταιρεία

Βαθαίνει η κόντρα για τον αγωγό Nord Stream 1, καθώς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ υποστήριξε ότι η παράδοση της τουρμπίνας από τον Καναδά στη Γερμανία -και όχι απευθείας στη Ρωσία- μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.

Ο Μάρκελοφ κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, ότι δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.

«Έχουμε επανειλημμένα υποβάλει αίτηση στο ρωσικό γραφείο αντιπροσωπείας της Siemens για αυτό, στείλαμε 10 επιστολές. Η Siemens δεν διόρθωσε περισσότερο από το ένα τέταρτο των εντοπισμένων βλαβών», είπε ο Μάρκελοφ σε σημερινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι.

Τι λέει η Siemens Energy
Από την πλευρά της, η Siemens Energy δεν θέλησε να κάνει κάποια σχόλια στα λεγόμενα του στελέχους της Gazprom, αναφερόμενη ξανά στη δήλωση που έκανε την Τετάρτη και στην οποία ανέφερε ότι δεν είχε πρόσβαση στις τουρμπίνες επιτόπου και δεν είχε λάβει αναφορές ζημιών από την Gazprom και έτσι έπρεπε να υποθέσει ότι οι τουρμπίνες λειτουργούσαν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί το επιχείρημα της Ρωσίας και της Gazprom ότι τα προβλήματα των στροβίλων ευθύνονται για την απότομη πτώση της προσφοράς μέσω του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Μάλιστα, κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό, κάτι που είχε πράξει πριν από λίγες ημέρες και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το σχέδιο της ΕΕ
Ο Nord Stream 1 αποτελεί την κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με την Ευρώπη και μετά τις νέες εξελίξεις ο κίνδυνος αυξάνεται για ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα. Η ΕΕ συμφώνησε πριν από λίγες ημέρες σε σχέδιο που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Προ ημερών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom είχε αναφέρει πως και άλλες τουρμπίνες χρειάζονται επισκευή, αλλά η «Siemens δεν παρέχει εργασία για την επίλυση αυτών των προβλημάτων», με τη γερμανική εταιρεία να απαντά ότι «οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, πρέπει να παράσχει αυτά τα έγγραφα».

imerisia/ unsplash

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί