Η σύσταση θεσπίζει σχέδιο της ΕΕ για κρίσιμες υποδομές με στόχο την προώθηση της κοινής επίγνωσης μίας κατάστασης για την προέλευση και τις συνέπειες ενός περιστατικού, την ενίσχυση του συντονισμού της δημόσιας επικοινωνίας και την ενίσχυση αποτελεσματικής απάντησης.
Το σχέδιο συνιστά πολλαπλές ενέργειες, όπως ανταλλαγή πληροφοριών, συντονισμό με άλλους μηχανισμούς κρίσεων και έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, ανταλλαγές σχετικά με προσεγγίσεις δημόσιας επικοινωνίας, προετοιμασία αναφορών συμβάντων και τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από άλλα κράτη μέλη ή σχετικά θεσμικά όργανα της ΕΕ στα πληττόμενα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, όταν τα κράτη μέλη, που επηρεάζονται από ένα περιστατικό σε υποδομή ζωτικής σημασίας με σημαντική διασυνοριακή σχέση, ενεργοποιούν αυτό το σχέδιο, τους συνιστάται να κοινοποιούν στην εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές πληροφορίες για το συμβάν.
Σύμφωνα με τη σύσταση, ένα περιστατικό σε υποδομή ζωτικής σημασίας με σημαντική διασυνοριακή συνάφεια λαμβάνει χώρα όταν ένα περιστατικό που αφορά σε κρίσιμες υποδομές υποδομές:
*διαταράσσει σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως εκτιμάται από έξι ή περισσότερα επηρεαζόμενα κράτη μέλη
*έχει σημαντική ανασταλτική επίδραση στην παροχή βασικών υπηρεσιών από μια κρίσιμη οντότητα ιδιαίτερης ευρωπαϊκής σημασίας
*διακόπτει σημαντικά την παροχή βασικών υπηρεσιών προς ή σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη και απαιτεί, σε συμφωνία με τις πληγείσες χώρες, απάντηση σε επίπεδο ΕΕ
– Επόμενα βήματα –
Η σύσταση ενθαρρύνει όλους τους σχετικούς παράγοντες να εξασκήσουν και να δοκιμάσουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχεδίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.
Η Επιτροπή θα οργανώσει την άσκηση σε επίπεδο ΕΕ το αργότερο 18 μήνες μετά την έγκριση της σύστασης.
απεμπε – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση Αρναουτάκη – Μητσοτάκη: Συζητήθηκε η δημιουργία δύο προσωρινών δομών παραμονής μεταναστών
- Κίνα: Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο
- Ξεκινά η Intervision, αντίπαλο δέος της Eurovision: «Θα το παρακολουθήσει ο μισός πλανήτης»
- Οι Ρώσοι διέσπασαν τις γραμμές των Ουκρανών στο Γιαμπόλ
- Χειροπέδες σε 25χρονο για εκμετάλλευση ανηλίκων κοριτσιών με υλικό πορνογραφικού χαρακτήρα
- Η Νέα Υόρκη αποκτά καφέ με τίτλο «Central Perk» από την αγαπημένη σειρά “Friends”!
- Λειψοί: Μαγεμένοι οι Γερμανοί από το νησί της Καλυψούς με τις χρυσαφί αμμουδιές – “Ονειρεμένες γωνιές”
- Bασιλιάς Κάρολος σε Ντόναλντ Τραμπ: «Πρόσεχε με το σπαθί!», vid
- Νέα επιτυχία για την αντιδιεθνιστική συμμαχία των BRICS
- Ελλάδα και Λιβύη τα ξαναλένε! Και η Τουρκία απλά θα «εξαφανιστεί»;
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΡΓΙΑ

ΕΟΠΥΥ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
