«Φωτιά» βάζουν Ρωσία και Κίνα στον Ο.Η.Ε.: Τελειώνουν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ

Τέλος εποχής, αρχή νέας...

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μία κίνηση που στόχο έχει να υποβαθμίσει τον ρόλο των ΗΠΑ και να ανάψει «φωτιά» στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, Wang Yi, υποστήριξε να δοθεί στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερος λόγος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε προφανώς να μην προαποφασίζει η Δύση.

Τα σχόλια του Γουάνγκ Γι ήρθαν μια εβδομάδα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε παρόμοια πρόταση, λέγοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις υπερεκπροσωπούνται στον βασικό διεθνή οργανισμό.

Σε συνάντηση με τους πρεσβευτές του Κουβέιτ και της Αυστρίας στον ΟΗΕ, Tareq Albanai και Alexander Marschik το Σάββατο, ο Wang Yi είπε:

“Η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να υποστηρίζει την δικαιοσύνη, να ενισχύει την εκπροσώπηση και την φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών και να επιτρέπει σε περισσότερες μικρές και μεσαίες χώρες να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων του Συμβουλίου.”

Ο υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κίνας από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2022, πρόσθεσε ότι «οι ιστορικές αδικίες προς την Αφρική» πρέπει να διορθωθούν.

Ο Κινέζος διπλωμάτης έκανε τα σχόλια πριν από τις συνομιλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Κουβέιτ και της Βιέννης.

Ο Γουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συναίνεση “ώστε η διαδικασία της εν λόγω μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναγνωριστεί ευρέως… και τα αποτελέσματα να αντέξουν σε βάθος χρόνου”.

Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική τον Ιανουάριο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Qin Gang είχε καταστήσει σαφές ότι το Πεκίνο θέλει να επεκτείνει την εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να καταστήσει το «παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης πιο δίκαιο και δίκαιο». Στην πραγματικότητα στόχος της Ανατολής είναι να διακόψει την πρωτοκαθεδρία της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου χωρίς απόλυτες υπερδυνάμεις.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη:

«Η αληθινή πολυμέρεια… απαιτεί την προσαρμογή του ΟΗΕ στις αντικειμενικές τάσεις της αναδυόμενης πολυπολικής αρχιτεκτονικής στις διεθνείς σχέσεις».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «η επέκταση της εκπροσώπησης χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής» στο σώμα πρέπει να επιταχυνθεί. Εξέφρασε επίσης την λύπη του για την «σημερινή μαζική υπερεκπροσώπηση της Δύσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Με την σημερινή του μορφή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελείται από πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας – Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – και δέκα μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα μη μόνιμα μέλη περιλαμβάνουν πέντε αφρικανικές και ασιατικές χώρες, μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής και δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης και άλλη μία.

Με την Ελβετία και την Μάλτα ως μη μόνιμα μέλη, η Δύση έχει επί του παρόντος πέντε έδρες στο Συμβούλιο, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, είναι επίσης ανάμεσα στα δέκα μη μόνιμα μέλη.

photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί