Δεν νοείται αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς την Τουρκία, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις σχετικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μιλώντας σε από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση, στις 1 και 2 Μαρτίου, με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η Ουκρανία» και προσέθεσε:
«Ενώ από τη μία πλευρά γίνονται βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, από την άλλη βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν μεταξύ τους να θέσουν σε λειτουργία έναν μεγάλο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο μέλλον; Βλέπουμε ότι τα ζητήματα μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς το ΝΑΤΟ τίθενται από τώρα και συζητούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές παρακολουθούνται στενά από την Τουρκία και υποστήριξε ότι «εάν η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρόκειται να αναδιαμορφωθεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς την Τουρκία».
«Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι μια προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας που αποκλείει την Τουρκία, που αποκλείει μια στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία, δεν θα ήταν πολύ ρεαλιστική» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Γ. Μανδαλίδης / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πόλεμος Μ. Ανατολής: Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής ανθρώπινες απώλειες
- Λίβανος: Οι αρχές της χώρας απέλασαν τον πρεσβευτή του Ιράν
- Οι ΗΠΑ έχουν γίνει απρόβλεπτος σύμμαχος, σύμφωνα με τον αρχηγό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων
- 43.000 αρχαίες σημειώσεις ανακάλυψαν έκπληκτοι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο – Βρήκαν μέχρι και «to do lists»!
- Η ψεύτικη tiktoker που “ταξιδεύει” σε κάθε εποχή είναι το νέο viral φαινόμενο! vid
- Η Ρωσία θα θεωρούσε «εξαιρετικά αρνητική» τυχόν επέκταση του πολέμου εναντίον του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα
- Καταγγελίες μαθητών για 14χρονο συμμαθητή τους – Τους απειλούσε, τους εκβίαζε και τους έπαιρνε τα χρήματα
- Υπ. Πολιτισμού: Ιδρύονται 2 νέοι επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στους Φούρνους Κορσεών, στο Βόρειο Αιγαίο
- Έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής Κόμπρα συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Στάρμερ
- Τιμές πετρελαίου: Οι αγορές δεν εμπιστεύονται τα λόγια του Τραμπ;









