Φιλόδοξη ιδέα: Η Γαλλία ενώνει δύο παλιά υποβρύχια για να φτιάξει ένα νέο, μεγαλύτερο (vid)

Μία ευφάνταστη και πρωτοποριακή ιδέα υλοποιεί αυτές τις μέρες η Γαλλία:

προκειμένου να μην αχρηστεύσει ένα πυρηνικό της υποβρύχιο που υπέστη σοβαρές ζημιές πέρυσι από πυρκαγιά, αποφάσισε να το κόψει στη μέση και να το ενώσει με ένα άλλο, παροπλισμένο υποβρύχιο.

Το επιθετικό υποβρύχιο Περλ είχε ουσιαστικά αχρηστευτεί τον περασμένο Ιούνιο από φωτιά που ξέσπασε στο εμπρόσθιο τμήμα του ενώ βρισκόταν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Τουλόν, στη νότια Γαλλία.

Οι πυροσβέστες είχαν δώσει τότε σκληρή μάχη 14 ωρών με τις φλόγες καταφέρνοντας να περισώσουν μόνο το οπίσθιο τμήμα του υποβρυχίου μήκους 73 μέτρων και βάρους 2.600 τόνων.


Οι ζημιές που είχε υποστεί το είχαν καταστήσει μη επισκευάσιμο, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Αμύνης.

Για καλή τύχη όμως του υπουργείου, ένα αδελφάκι του «Περλ», το «Ζαφίρ» (δηλαδή το «Μαργαριτάρι» και το «Ζαφείρι») που είχε αποσυρθεί από το 2019, είχε πάρει σειρά για διάλυση σε ναυπηγείο στο Χερβούργο (Σερμπούρ) στο βορειοδυτική Γαλλία. Το εμπρόσθιο τμήμα του «Ζαφίρ» λοιπόν κόπηκε τον Μάρτιο από το υπόλοιπο και μετά θα ενωθεί με το οπίσθιο του «Περλ», που είχε διαχωριστεί τον Φεβρουάριο από την κατεστραμμένη πλώρη του.

Πλέον τα δύο κομμάτια από τα δύο υποβρύχια έχουν πάρει θέση για την ένωσή τους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, όπως ανακοινώθηκε στη Γαλλία.

Το υποβρύχιο που θα προκύψει θα εξακολουθήσει να ονομάζεται «Περλ» θα είναι 1,4 μέτρα μεγαλύτερο από το κανονικό του μέγεθος, ώστε να συμπεριλάβει και τον χώρο της ένωσης των δύο κομματιών.

Αυτό θα προσφέρει και λίγο παραπάνω χώρο για το πλήρωμα των 70 ναυτών το οποίο προβλέπεται να στελεχώσει το σκάφος, που θα έχει λίγο πιο άνετες κουκέτες.

Η συγχώνευση των δύο παλαιών υποβρυχίων σε ένα νέο θα απαιτήσει συνολικά 100.000 ώρες μελέτης των μηχανικών και 250.000 εργατοώρες από 300 συνολικά άτομα. Η δημοσιοποίηση του εκτιμώμενου κόστους δεν επιτρέπεται.

Το Περλ, που τέθηκε σε λειτουργία το 1993, ήταν το νεότερο από τα έξι πυρηνικά υποβρύχια κατηγορίας Rubis στο γαλλικό στόλο. Το Σαφίρ, το δεύτερο της κατηγορίας, τέθηκε σε λειτουργία το 1984, εξυπηρετώντας 35 χρόνια πριν από τον παροπλισμό του.

Αυτή η κατηγορία υποβρυχίων αναμένεται να αντικατασταθεί τα επόμενα χρόνια από τα πυρηνικά υποβρύχια Barracuda, το πρώτο από τα οποία παρελήφθη από τη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο.

cnn/ photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί