Φιλιππίνες: «Βόμβα» από Ντουτέρτε – Αποσύρεται από τις εκλογές και αποχωρεί από την πολιτική

Τέλος στην καριέρα του Ντουτέρτε στο «τιμόνι» των Φιλιππινών.


Έκπληξη προκαλεί η κίνηση του προέδρου των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να αποσυρθεί από την πολιτική.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (02/10), ο Ντουτέρτε δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του αντιπροέδρου των Φιλιππίνων στις επερχόμενες εκλογές του 2022, σεβόμενος τη «λαϊκή επιθυμία».


«Το συντριπτικό αίσθημα των Φιλιππινέζων είναι ότι δεν έχω τα προσόντα και θα ήταν παραβίαση του συντάγματος να παρακάμψω τον νόμο και το πνεύμα του συντάγματος για να θέσω υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία. Σήμερα ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την πολιτική», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλιππινών.


Στη θέση του Ντουτέρτε, υποψήφιος για αντιπρόεδρος της χώρας θα είναι ο πρώην συνεργάτης του, γερουσιαστής Μπονγκ Γκο. Φαβορί για την υποψηφιότητα για την προεδρία θεωρείται η κόρη του Ντουτέρτε, Σάρα, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.


Ο Ντουτέρτε δεν μπορούσε να επανεκλεγεί στην προεδρία, καθώς το Σύνταγμα των Φιλιππινών καθορίζει αυστηρά ότι οι ηγέτες της χώρας έχουν όριο θητείας τα έξι χρόνια, γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούσε τη θέση του αντιπροέδρου. Η αντιπολίτευση είχε πει ότι θα έθετε τη νομιμότητα αυτής της υποψηφιότητας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππινών.


Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 2016 και ανέλαβε την «εκκαθάριση» της από τα παράνομα ναρκωτικά. Αυτή η «σταυροφορία» είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 6.000 ύποπτοι να χάσουν τη ζωή του, γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις της Δύσης και σε ανθρωπιστικές ομάδες.

(sputniknews. gr / photo: screenshot)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί