Έκπληξη προκαλεί η κίνηση του προέδρου των Φιλιππινών, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να αποσυρθεί από την πολιτική.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα (02/10), ο Ντουτέρτε δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του αντιπροέδρου των Φιλιππίνων στις επερχόμενες εκλογές του 2022, σεβόμενος τη «λαϊκή επιθυμία».
«Το συντριπτικό αίσθημα των Φιλιππινέζων είναι ότι δεν έχω τα προσόντα και θα ήταν παραβίαση του συντάγματος να παρακάμψω τον νόμο και το πνεύμα του συντάγματος για να θέσω υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία. Σήμερα ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την πολιτική», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλιππινών.
Στη θέση του Ντουτέρτε, υποψήφιος για αντιπρόεδρος της χώρας θα είναι ο πρώην συνεργάτης του, γερουσιαστής Μπονγκ Γκο. Φαβορί για την υποψηφιότητα για την προεδρία θεωρείται η κόρη του Ντουτέρτε, Σάρα, η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Ο Ντουτέρτε δεν μπορούσε να επανεκλεγεί στην προεδρία, καθώς το Σύνταγμα των Φιλιππινών καθορίζει αυστηρά ότι οι ηγέτες της χώρας έχουν όριο θητείας τα έξι χρόνια, γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούσε τη θέση του αντιπροέδρου. Η αντιπολίτευση είχε πει ότι θα έθετε τη νομιμότητα αυτής της υποψηφιότητας στο Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππινών.
Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 2016 και ανέλαβε την «εκκαθάριση» της από τα παράνομα ναρκωτικά. Αυτή η «σταυροφορία» είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 6.000 ύποπτοι να χάσουν τη ζωή του, γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις της Δύσης και σε ανθρωπιστικές ομάδες.
(sputniknews. gr / photo: screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΑΑΔΕ: Το TEK Αττικής ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων – Αύξηση 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα σε 1 χρόνο
- Έκκληση του προέδρου του Λιβάνου Αούν για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ: “Να μη γίνει το νότιο τμήμα της χώρας νέα Γάζα”
- ManpowerGroup: Δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με εξειδικευμένες δεξιότητες
- Μεσολόγγι – Ο Σ. Φάμελλος για την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων
- Ανοίγει αύριο Μ. Δευτέρα η πλατφόρμα του fuel pass στη βενζίνη
- Τώρα ξέρετε πώς ακούγεται η καμήλα! ΒΙΝΤΕΟ
- Ιράν: Απαγχόνισε δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για σχέσεις με το Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς: «Το Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας είναι πλέον θεσμός»
- Φωτεινή Αραμπατζή: Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής
- Η μητέρα του Έλον Μασκ καταδικάζει το «μίσος και την ανεντιμότητα» των μέσων ενημέρωσης προς τον γιο της









