Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για το δάνειο μακροοικονομικής χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετηθεί και θα αποπληρωθεί από τα έκτακτα έσοδα των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.
Με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το δάνειο μακροοικονομικής χρηματοοικονομικής στήριξης (ΜΧΣ) προς το Κίεβο, το οποίο αποτελεί μέρος του πακέτου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7 τον περασμένο Ιούνιο για την παροχή στήριξης έως και 50 δισ. δολαρίων (περίπου 45 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία. Το τελικό ποσό που θα συνεισφέρει η ΕΕ ίσως είναι χαμηλότερο από το ανώτατο ύψος των 35 δισ., ανάλογα με το μέγεθος των δανείων που θα δοθούν από τα υπόλοιπα μέλη της G7.
Τα μελλοντικά έσοδα που θα προέλθουν από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή των σχετικών δανείων. Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ύψους 210 δισ. ευρώ, φυλάσσονται στην ΕΕ και παραμένουν δεσμευμένα βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τα νέα κονδύλια της ΜΧΣ θα εκταμιευθούν έως το τέλος του 2025, δεδομένης της συνεχούς δέσμευσης της Ουκρανίας να διαθέτει αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους όρους σε επίπεδο εθνικών πολιτικών που θα καθοριστούν σε σχετικό μνημόνιο συνεννόησης. Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που περιγράφονται στο σχέδιο για την Ουκρανία, μαζί με ειδικά μέτρα για την πρόληψη της απάτης και άλλων παρατυπιών, θα ισχύουν και για το δάνειο ΜΧΣ.
Το Συμβούλιο της ΕΕ (τα κράτη-μέλη) έχει ήδη εγκρίνει το δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ προς το Κίεβο. Μετά την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει τον κανονισμό με γραπτή διαδικασία, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτo:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο απίστευτος λόγος που οι αρχές του Ιράν έκλεισαν καταστήματα αλυσίδας καφέ στην Τεχεράνη – ΦΩΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο Συνέδριο του κόμματος
- Συναγερμός στο Παρίσι για την απόπειρα επίθεσης εναντίον αμερικανικής τράπεζας – Δύο νέες συλλήψεις
- Πολυπληθής η παρουσία του κοινού σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Αλέξης Τσίπρας: Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει αντίπαλο την ανασυγκροτημένη προοδευτική παράταξη
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.
- “Φτυστός” ο τσάρος Νικόλαος B’…Ρώσος κουρεύτηκε όπως εκείνος γιατί του μοιάζει, vid
- Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού
- ΔΥΠΑ: Ανάρτηση του Μητρώου Ωφελούμενων-Eργαζόμενων για το νέο πρόγραμμα 750 ευρώ
- “Ελ. Βενιζέλος”: Τι ισχύει με το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου που αφορά τον έλεγχο όλων των υπηκόων τρίτων χωρών









