Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε συζήτηση στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα προς την Ελλάδα.
«Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκίας αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός άμυνας.
Στην συνέχεια, ο Λορέντσο Γκουερίνι πρόσθεσε: «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο δυσκολίας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διάλογο. Κάτι που πρέπει να κάνει και η Ατλαντική Συμμαχία. Και στο εσωτερικό της, η Ιταλία προσπάθησε να παίξει έναν ισορροπημένο ρόλο. Με στόχο την αναζήτηση της ισορροπίας».
«Πυρά» και από τον Γάλλο ΥΠΕΞ
“Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας” αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Ο Λεντριάν κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
“Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι”, είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων”.
“Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος”, σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.
(ΦΩΤΟ:Screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στις 25/9 στον Λευκό Οίκο – «Θα συζητήσουμε και για τα F-35»
- Μενίδι: Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο επιχείρησης
- Για γέλια! Και η Πολωνία λέει για παραβίαση ρωσικών μαχητικών! Ενεργοποίηση του άρθρου 4 θέλει η Εσθονία
- ΗΠΑ και Κίνα! Σημαντικές ανακοινώσεις Τραμπ
- Eurovision και Ισραήλ: Κάθε πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι “ανόητο και μάταιο”, σύμφωνα με την Αυστρία
- Αναρτήθηκε ο πίνακας με τα προσωρινά αποτελέσματα για το Μέτρο 23 – Από Δευτέρα και για λίγες ημέρες οι ενστάσεις
- Το Ιράν θεωρεί “παράνομο” το πράσινο φως για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του
- Φάμελλος: Έχουμε ευθύνη να φέρνουμε λύσεις, όχι μόνο να αναδεικνύουμε τα ελλείμματα
- Greek Basketball League: Στις 12 Οκτωβρίου το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν 2025-26
- Η ρωσική «Αρκούδα» «βρυχάται» γεωπολιτικά στην αμερικανική ήπειρο – Ραγδαία εξέλιξη
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΓΡΟΤΕΣ

ΜΕΝΙΔΙ


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΠΑΙΔΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΠΛΟΙΑ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΥΠΑ
