Ετοιμάζει κάτι ο Πούτιν; Επιβάλλεται εξάμηνη απαγόρευση στη διέλευση ξένων σκαφών γύρω από την Κριμαία – ΧΑΡΤΗΣ

Στα σκαριά η ένωση της Κριμαίας με τον ηπειρωτικό κορμό της Ρωσίας;

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Πρόκειται για μία κίνηση με πολλές διαφορετικές ερμηνείες, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ ελάχιστα 24ωρα μετά το κρίσιμο διάγγελμα Πούτιν στις 21 Απριλίου.

Η ουκρανορωσική ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με το Κίεβο να κατηγορεί την Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία και την Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, στην Κριμαία και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα οι Ουκρανοί εκφράζουν τα…παράπονά τους στο ΝΑΤΟ καθώς έχουν εντοπίσει τεράστιους αριθμούς ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή από το 2014.

«Από τις 24 Απριλίου και ώρα 21.00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, η διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη θα διακοπεί» ανακοίνωσε η αρμόδια διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στο Ria Novosti.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, την ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και τέλος το «τρίγωνο» ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι.

Η τελευταία αυτή ζώνη είναι η πλέον επίμαχη διότι βρίσκεται κοντά στον Πορθμό του Κερτς που ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Αζόφ και είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα.

Ο παρακάτω χάρτης είναι πολύ σημαντικός για να αντιληφθούμε πόσο εύκολο είναι για τη Ρωσία, με σχεδόν μηδενική αντίσταση και με την υποστήριξη των ρωσόφωνων κατοίκων, να ενώσει εν μία νυκτί την Κριμαία με αμιγώς ρωσικά εδάφη:

(φωτο: Photo screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί