Έστειλαν πίσω σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια επειδή η πτήση είχε…κρούσμα covid!

Την ώρα που η βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο στην Τόνγκα, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από μια ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε,

αεροσκάφος από την Αυστραλία που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του καθώς εντοπίστηκε κρούσμα της covid-19 στο πλήρωμά του, δήλωσε Αυστραλός αξιωματούχος.

Στην Τόνγκα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της covid-19 και για τον λόγο αυτό έχει υιοθετήσει μια αυστηρή πολιτική για την είσοδο στη χώρα, με τις αρχές να έχουν ζητήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας –που ξεκίνησε χθες Πέμπτη– να γίνεται χωρίς επαφή.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Μπρίσμπεϊν χθες το απόγευμα, αλλά στη μέση της διαδρομής αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν το πλήρωμα ενημερώθηκε για ένα κρούσμα covid-19, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής Άμυνας.

Το πλήρωμα είχε υποβληθεί σε τεστ αντιγόνου πριν την αναχώρηση, τα οποία ήταν αρνητικά, αλλά τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, που βγήκαν αργότερα, έδειξαν ότι ένα μέλος του είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, οι κάτοικοι του μικρού νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού δυσκολεύονται να βρουν καθαρό πόσιμο νερό, ενώ τα σπίτια τους έχουν καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα.

“Καθαρίζουμε τέφρα από τη Δευτέρα”, δήλωσε ο Μπράνκο Σούγκαρ, 61 ετών, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πρωτεύουσα Νουκουαλόφα.

“Τα πάντα είναι σκονισμένα και μας τελειώνει το νερό”, πρόσθεσε. “Έχουμε μόνο νερό βρύσης, αλλά αυτό έχει μολυνθεί. Απλώς καθαρίζουμε, καθαρίζουμε, καθαρίζουμε και δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από την πολλή σκόνη”.

Οι πρώτες πτήσεις που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν στην Τόνγκα χθες μεταφέροντας νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και γεννήτριες.

Το νεοζηλανδικό πλοίο HMNZS Aotearoa, που μεταφέρει 250.000 λίτρα νερού και μπορεί να παράγει 70.000 λίτρα ημερησίως μέσω μιας εγκατάστασης αφαλάτωσης που διαθέτει, αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τόνγκα.

Επίσης το αυστραλιανό HMAS Adelaide που έχει αναχωρήσει από το Μπρίσμπεϊν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο νησιωτικό κράτος.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί