Ερντογάν: Ελπίζουμε η κοινή λογική να επικρατήσει και τα όπλα να σιγήσουν το συντομότερο δυνατό

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, εξαίροντας το ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας φιλοξενώ στην όμορφη Αττάλεια μας, το λίκνο των πολιτισμών. Εύχομαι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας να είναι επωφελές. Το γεγονός ότι η πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε χθες εδώ δείχνει ότι το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας έχει αρχίσει να επιτυγχάνει τον σκοπό του», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ιδιαιτέρως το διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτόν τον πόλεμο.

«Έχουμε αναπτύξει μία έντονη διπλωματική κινητικότητα ήδη πριν από την κρίση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχω συνομιλήσει με 25-30 ηγέτες. Όπως σε όλες τις συνομιλίες μας, θα μοιραστούμε τις τεχνικές λύσης με τους συνομιλητές μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η λογική και τα όπλα να σιγήσουν σύντομα. «Ελπίζουμε ότι το μέτρο και η κοινή λογική θα επικρατήσουν και ότι τα όπλα θα σιγήσουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα προστατεύει την ειρήνη, αντί για το status quo που επικρατεί, ώστε να υπηρετεί όλη την ανθρωπότητα αντί για τα συμφέροντα 5 χωρών.

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, κάνοντας χρήση ακόμη και των εξουσιών που παρέχονται στη χώρα μας από τη Σύμβαση του Μοντρέ, για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα επικρατήσει στην περιοχή μας».

Η Τουρκία είναι χώρα και της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται για όσους δεν παίρνουν το μάθημά τους από την ιστορία. Η Τουρκία είναι χώρα και της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι γείτονες και φίλοι μας στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε βαθιά λυπημένοι από αυτή την καυτή σύγκρουση. Το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί τόσο, μάς στεναχωρεί και μας ανησυχεί περισσότερο».

Κατηγόρησε και πάλι τη Δύση και πρόβαλε το ρόλο της διπλωματίας.

«Αν ολόκληρη η Δύση και όλος ο κόσμος είχαν υψώσει τις φωνές τους ενάντια στην εισβολή στην Κριμαία το 2014, θα ήμασταν αντιμέτωποι με τη σημερινή εικόνα; Αλλά αυτοί που σιώπησαν στην εισβολή στην Κριμαία, τώρα μιλάνε. Η δικαιοσύνη ισχύει για κάποιες περιοχές και δεν ισχύει σε άλλες; Η διεθνής κοινότητα δεν έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία. Η Ουκρανία έμεινε μόνη στον δίκαιο αγώνα της. Βλέπουμε τις πικρές συνέπειες των προβλημάτων που μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της διπλωματίας».

(Ethnos – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί