Έργο «μαμούθ» της Κίνας στην Γεωργία! Αλλάζουν τα πράγματα στην Ευρασία

Πουθενά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις 29 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας, Λεβάν Νταβιτασβίλι, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σε κινεζική κοινοπραξία εταιρειών ανατέθηκε η σύμβαση για την κατασκευή ενός λιμανιού βαθέων υδάτων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Γεωργίας. Είναι το πρώτο έργο-μαμούθ της Κίνας στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας ως μέρος της πρωτοβουλίας για την υποδομή του New Silk Road (Αποκαλείται ο νέος δρόμος του μεταξιού).

Η Κίνα επεκτείνει επίσης τον Μέσο Διάδρομο ανατολικά της Γεωργίας. Η Κίνα επενδύει στην επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών τόσο στο Κιργιστάν όσο και στο Ουζμπεκιστάν. Ο Μεσαίος Διάδρομος αντιπροσωπεύει μια πρόσθετη εμπορική οδό στην ευρασιατική ήπειρο, που συνδέει το ευρωπαϊκό τμήμα με την Ασία.

Το λιμάνι βαθέων υδάτων που σχεδιάζεται στα ανοιχτά της γεωργιανής παράκτιας πόλης Anaklia θα επιτρέψει την αποτελεσματική διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων. Ως εκ τούτου, η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για το ευρασιατικό εμπόριο. Λεπτομέρειες για την συμφωνία δεν είναι ακόμη γνωστές. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η πλειοψηφία του 51 τοις εκατό των μετοχών θα παραμείνει στην Γεωργία. Η Γεωργία θα διατηρήσει έτσι τον έλεγχο του έργου!

Παρά τη σημασία του έργου για το παγκόσμιο εμπόριο και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης προώθησε το έργο, δεν υπήρχαν ανταγωνιστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο έρχεται σε μια περίοδο που η Γεωργία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ε.Ε.!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί