Έρχεται εθνική χρεοκοπία στην Ουκρανία; Συγκλονιστικά στοιχεία

Θα υποχωρήσουν οι δανειστές των πολυεθνικών;

Από τις αρχές Μαΐου, οι πιστωτές απαιτούν από την Ουκρανία να προβούν ξανά στις πληρωμές τόκων για 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε παλιά δάνεια. Οι πληρωμές είχαν ανασταλεί για δύο χρόνια κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία λήγει τον Αύγουστο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ιδιώτες πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πολυεθνικών, που αναμένουν πληρωμές τόκων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η αξία των ουκρανικών ομολόγων έχει μειωθεί δραματικά: η ονομαστική αξία ενός δολαρίου ΗΠΑ για ομόλογα που πρόκειται να λήξουν έχει αγοραία αξία μόνο 25 έως 30 σεντς. Η ζήτηση για ουκρανικά κρατικά ομόλογα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι αυτή την στιγμή μηδενική.

Εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές, υπάρχει επίσης το ενδιαφέρον διαφόρων κυβερνήσεων που έχουν χορηγήσει δάνεια στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω από τους ιδιώτες πιστωτές!

Οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής κυβέρνησης με τους πιστωτές συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι αγορές περίμεναν ήδη απώλεια 20 τοις εκατό για τα ομόλογα, αλλά η ζήτηση της ουκρανικής κυβέρνησης για ελάφρυνση χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με το Reuters .

Το συνολικό εθνικό χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 143,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό δεν περιλαμβάνει δάνεια που χορηγήθηκαν πρόσφατα μέσω της ΕΕ ή των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, δύσκολα μπορεί να υποτεθεί ότι ένα ουκρανικό κράτος θα αποπληρώσει πραγματικά αυτά τα χρέη ή τουλάχιστον τους τόκους τους στο μέλλον, επειδή βασική προϋπόθεση για αυτό θα ήταν να υπάρχει ένα ουκρανικό κράτος.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί