Από τις αρχές Μαΐου, οι πιστωτές απαιτούν από την Ουκρανία να προβούν ξανά στις πληρωμές τόκων για 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε παλιά δάνεια. Οι πληρωμές είχαν ανασταλεί για δύο χρόνια κατά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία λήγει τον Αύγουστο.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ιδιώτες πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πολυεθνικών, που αναμένουν πληρωμές τόκων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η αξία των ουκρανικών ομολόγων έχει μειωθεί δραματικά: η ονομαστική αξία ενός δολαρίου ΗΠΑ για ομόλογα που πρόκειται να λήξουν έχει αγοραία αξία μόνο 25 έως 30 σεντς. Η ζήτηση για ουκρανικά κρατικά ομόλογα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι αυτή την στιγμή μηδενική.
Εκτός από τους ιδιώτες πιστωτές, υπάρχει επίσης το ενδιαφέρον διαφόρων κυβερνήσεων που έχουν χορηγήσει δάνεια στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω από τους ιδιώτες πιστωτές!
Οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής κυβέρνησης με τους πιστωτές συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι αγορές περίμεναν ήδη απώλεια 20 τοις εκατό για τα ομόλογα, αλλά η ζήτηση της ουκρανικής κυβέρνησης για ελάφρυνση χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με το Reuters .
Το συνολικό εθνικό χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 143,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό δεν περιλαμβάνει δάνεια που χορηγήθηκαν πρόσφατα μέσω της ΕΕ ή των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, δύσκολα μπορεί να υποτεθεί ότι ένα ουκρανικό κράτος θα αποπληρώσει πραγματικά αυτά τα χρέη ή τουλάχιστον τους τόκους τους στο μέλλον, επειδή βασική προϋπόθεση για αυτό θα ήταν να υπάρχει ένα ουκρανικό κράτος.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξεκίνησε η αποστολή SMS για το δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας
- Θεσσαλονίκη: Προσωρινό άνοιγμα των δρόμων για τα Χριστούγεννα- Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα σε βάρδιες
- Ανδρουλάκης για εκλογές: Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα χρειαστεί να γίνουν και συνεργασίες
- Αυτούς τους δύο οικισμού έθεσαν υπό έλεγχο οι ρωσικές δυνάμεις
- Λονδίνο: Η συνοικία Κρόιντον γίνεται δημοφιλής τοποθεσία κινηματογραφικών γυρισμάτων
- Η χαριστική «βολή» στην ελληνική κτηνοτροφία! Αριθμοί που σοκάρουν, θυμίζουν μέρες covid
- Έλεγχοι και πρόστιμα για κάπνισμα και αλκοόλ σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας
- Ο Χολτ ΜακΚάλανι θα υποδυθεί τον Άτλαντα στην τρίτη σεζόν της σειράς «Percy Jackson and the Olympians»
- Τραγωδία στην Πολωνία: Δύο εργάτες νεκροί από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο
- Viral ο πανηγυρισμός ποδοσφαιριστή: Η τούμπα πήγε πολύ στραβά! vid









