Με περίπου δύο εβδομάδες να απομένουν πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Γερμανία, η χώρα βρίσκεται σε πολιτικοκοινωνική αναταραχή.
Όπως σημειώνεται, πολιτικοί συναγωνιστές βρίσκονται σε θέση μάχης, ενώ στους δρόμους γίνονται διαδηλώσεις. Η κόντρα είναι μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων του αυτοαποκαλούμενου δημοκρατικού κέντρου και των εξεγερμένων αμφισβητιών τους στην δεξιά πτέρυγα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, η ουσία του θέματος είναι ότι ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης των κυρίαρχων συντηρητικών της Γερμανίας (CDU) και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πιθανότατα ο επόμενος καγκελάριος, επέλεξε το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης για να τοποθετηθεί. Στο πλαίσιο πολλών πρόσφατων και σοβαρών θανατηφόρων επιθέσεων στις πόλεις Mannheim, Solingen, Magdeburg και Aschaffenburg στις οποίες φέρονται να ενεπλάκησαν αλλοδαποί δράστες, ο Merz εισήγαγε μια δέσμη μέτρων στο γερμανικό κοινοβούλιο (συμπεριλαμβανομένου ενός μη δεσμευτικού ψηφίσματος και σχεδίου νόμου) με στόχο μια πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και στροφή προς τα δεξιά!
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, συζητήθηκε και ψηφίστηκε πρώτα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, με την βοήθεια της δεξιάς AfD, ωστόσο δύο μέρες αργότερα καταψηφίστηκε, καθώς στελέχη από την κεντροδεξιά και το φιλελεύθερο κέντρο μάλλον έκαναν πίσω.
Στην Γερμανία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα καυτό θέμα. Παραδοσιακά συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ανησυχίες των Γερμανών ψηφοφόρων. Πράγματι, ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς, πολύ μπροστά από την οικονομική πτώση, την ενέργεια και τον πόλεμο. O Μερτς, ενώ απέρριπτε ρητά κάθε μορφή συνεργασίας –τώρα ή μετά τις εκλογές, προσκάλεσε τελικά το δεξιό κόμμα AfD να ψηφίσει τις προτάσεις του. Ο ίδιος συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να ανοίξει δρόμο προς την οικοδόμηση ενός μετεκλογικού συνασπισμού με την AfD, με την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είχε μια σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Επιμένει ότι απλώς ακολουθεί πολιτικές που θεωρεί επειγόντως απαραίτητες, ωστόσο, βάσει όσων γράφονται, ο Μερτς δημιούργησε σκόπιμα την πρώτη υπόθεση στην οποία ένα κεντροδεξιό κόμμα ψήφισε με το AfD για να νικήσει κόμματα του διεθνιστικού κέντρου και της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς.
Δεν αποκλείεται, ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει εκφραστεί με άκρως κολακευτικά λόγια για την AfD, να έχει πολιτικές «άκρες» εντός CDU πόσο μάλλον εντός CSU, το δεξιό/κεντροδεξιό κόμμα της Βαυαρίας, το οποίο σε ομοσπονδιακό επίπεδο συνεργάζεται με την CDU ως CDU/CSU.
Η Γερμανία δεν θα παραδοθεί πάντως εύκολα στα χέρια της Δεξιάς. Εκτός και αν υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία μεταξύ διεθνιστών και δεξιών. Είτε σε αυτές τις εκλογές ή σε βάθος χρόνου. Ένα είναι το σίγουρο: Θα δοθεί μεγάλη μάχη για την Ευρώπη.
Με πληροφορίες από RT, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Γεωργιάδης για Κασσελάκη-Τζάκρη: «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να μας κυβερνήσουν ξανά»
- Τα γιγάντια τατουάζ στην πλάτη της Αντζελίνα Τζολί τράβηξαν την προσοχή, vid
- Μητσοτάκης: Το πιο κραυγαλέο fake news της αντιπολίτευσης ήταν η δήθεν γενικευμένη επιβολή 13ωρης εργασίας
- Προχωρούν οι συνομιλίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας
- Στον Ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα η χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών
- Γ. Γεραπετρίτης για δηλώσεις Χ. Φιντάν: Θέματα εθνικού συμφέροντος δεν μπαίνουν σε συζήτηση
- Έρχεται το «The Drama» με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Zεντάγια
- Μερτς: Η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν ήταν αυτό που ήλπιζε ο Ζελένσκι
- «Πρόκειται για παραλήρημα, ντροπή»: Τι εξόργισε την Τζόρτζια Μελόνι
- Γάζα: Επιστρέφουν στο Ισραήλ δύο φέρετρα με λείψανα ομήρων της Χαμάς