«Επίθεση» στο Κρεμλίνο: Τι ισχύει μέχρι στιγμής και τι γίνεται στην Μόσχα

Ποιά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα...

Η επίθεση κατά του Κρεμλίνου έχει θεωρηθεί από την Μόσχα τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για προβοκάτσια ή για πράξη αντίστασης μέσα στην Ρωσία, αλλά αρνούνται κάθε ανάμειξη!!!

Τι ετοιμάζεται άραγε;;;

Τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου, δύο ουκρανικά UAV προσέγγισαν το Κρεμλίνο – ένα εμβληματικό κτίριο-ορόσημο στην πόλη της Μόσχας που λειτουργεί ως η επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου. Τα  drones που πλησίαζαν εντοπίστηκαν από ρωσικό προσωπικό ασφαλείας επί τόπου, το οποίο κινήθηκε αμέσως για να αναχαιτίσει και να εξουδετερώσει την απειλή με την χρήση εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου. Ως αποτέλεσμα, και τα δύο UAV καταρρίφθηκαν, ενώ τα συντρίμμια τους σκορπίστηκαν στις εγκαταστάσεις του Κρεμλίνου. 

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή «υλικές ζημιές» από αυτή την επίθεση. Ωστόσο, στο βίντεο που φέρεται να δείχνει τον απόηχο της επίθεσης με UAV που έκτοτε εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να υψώνεται καπνός πάνω από το παλάτι της Γερουσίας, ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή του Κρεμλίνου.

Τι συνέβη με τον Πρόεδρο Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν παρών στο Κρεμλίνο κατά την διάρκεια της επίθεσης και συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του κανονικά, αποκάλυψε η υπηρεσία Τύπου του.

Πώς αντέδρασε το Κρεμλίνο;

Σε ανακοίνωσή του στις 3 Μαΐου, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αυτό το περιστατικό ως «σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας» Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πώς αντέδρασε η πόλη της Μόσχας

Στις 3 Μαΐου, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης UAV στην πόλη, λέγοντας ότι η μόνη εξαίρεση είναι τα drones «που χρησιμοποιούνται μετά από αποφάσεις των κρατικών αρχών».

Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στην επίθεση στο Κρεμλίνο. Φαίνεται επίσης ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ελάχιστα διατάραξε την κανονική ζωή στη Μόσχα, με ανταποκριτές ρωσικών μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί πρόσθετη δύναμη ασφαλείας κοντά στο Κρεμλίνο, όπου κάτοικοι της πόλης και ξένοι τουρίστες φαίνονται να κάνουν βόλτες αμέριμνοι!

Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι πολιτικοί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να χαρακτηριστεί επίσημα τρομοκράτης, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Όλεγκ Μορόζοφ. Σύμφωνα με τον Morozov, η επίθεση στο Κρεμλίνο σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι απαιτείται επαρκής στρατιωτική απάντηση προκειμένου η Ρωσία να δείξει ότι ενέργειες όπως αυτή η επίθεση UAV δεν θα μείνουν ατιμώρητες.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας (κάτω βουλή) Vyacheslav Volodin τόνισε ότι ολόκληρο το «ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο» πρέπει να αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση που, έχοντας καταλάβει τον έλεγχο της Ουκρανίας, απειλεί τώρα την ασφάλεια της Ρωσίας, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικοί στις δυτικές χώρες που προμηθεύουν το καθεστώς του Ζελένσκι με όπλα» θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα έγιναν συνένοχοι «τρομοκρατικής δραστηριότητας».

Πώς αντέδρασε το Κίεβο;

Αξιωματούχοι από το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι το Κίεβο δεν ευθύνεται για την επίθεση στο Κρεμλίνο, με έναν από αυτούς τους αξιωματούχους, τον προεδρικό σύμβουλο Mykhailo Podolyak, να προσπαθεί να αποδώσει την τρομοκρατική ενέργεια σε ορισμένες απροσδιόριστες «τοπικές δυνάμεις αντίστασης». Ο Podolyak, ωστόσο, ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ουκρανία “διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν επανειλημμένα σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.

Ποιό το συμπέρασμα

Στην Μόσχα δεν έδειξαν να ανησυχούν και τόσο με την επίθεση! Αντιθέτως μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για κινήσεις τους μέσα στην Ουκρανία ακόμα και για κλιμάκωση συγκεκριμένων επιθέσεων!!! Μένει να φανεί ποιά θα είναι η αντίδραση της Δύσης. Δεδομένο είναι πως υπάρχει μερική δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ζελένσκι και υπάρχουν φωνές που ζητούν την αντικατάστασή του!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί