Οικονομική «οβίδα» Τραμπ! Κατά μέτωπο επίθεση στην Κίνα, έρχονται εξελίξεις

Ο Πρόεδρος Τραμπ μπλόκαρε αποστολές ημιαγωγών από παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ προς την κινεζική γιγαντιαία Huawei Technologies, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Πεκίνου. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τροποποιεί έναν κανόνα στις εξαγωγές των ΗΠΑ για να «στοχεύσει στρατηγικά την απόκτηση, από την Huawei, ημιαγωγών που είναι το […]

Ο Πρόεδρος Τραμπ μπλόκαρε αποστολές ημιαγωγών από παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ προς την κινεζική γιγαντιαία Huawei Technologies, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Πεκίνου.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι τροποποιεί έναν κανόνα στις εξαγωγές των ΗΠΑ για να «στοχεύσει στρατηγικά την απόκτηση, από την Huawei, ημιαγωγών που είναι το άμεσο προϊόν συγκεκριμένου λογισμικού και τεχνολογίας των ΗΠΑ».

Η Huawei χρησιμοποιεί ημιαγωγούς για να κατασκευάσει τα smartphone της. Η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ προβούν σε αυτή την ενέργεια.
Ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε στο Fox Business Network ότι η Huawei είχε τη δυνατότητα «να χρησιμοποιεί την τεχνολογία των ΗΠΑ με ξένους παραγωγούς και πως η δράση αυτή «θα προσπαθήσει να διορθώσει αυτό το κενό και να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά χυτήρια ανταγωνίζονται ισότιμα τα ξένα».
Ο κ. Ross είπε ότι η Huawei έχει «εντείνει τις προσπάθειές της για να υπονομεύσει αυτούς τους περιορισμούς που βασίζονται στην εθνική ασφάλεια».

Από την άλλη μεριά το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέκτεινε μια προσωρινή άδεια για να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Huawei έως τις 13 Αυγούστου, για να τους δώσουν χρόνο να προσαρμοστούν στην αλλαγή. Προειδοποίησε πως αναμένει ότι θα είναι η τελική παράταση.

Η Κίνα από την άλλη προειδοποίησε και σύμφωνα με τους global times συμπεριέλαβε σε έναν κατάλογο “αναξιόπιστων οντοτήτων” όπως τις χαρακτήρισε, μικρού μεγέθους Αμερικανικές εταιρείες, που θα μπορούσαν να ωθηθούν στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση “πρώτου επιπέδου” προς τις ΗΠΑ σχετικά με την απαγόρευση προς τη Huawei.
Μετοχές της #Qualcomm, #Cisco, #Apple και #Boeing ανήκουν σε τέσσερις εταιρείες που ονομάστηκαν από κινεζικές πηγές ως πιθανοί στόχοι για αντίποινα και υποχώρησαν στις εμπορικές συναλλαγές της αγοράς σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας για την οποία τη θεωρεί υπεύθυνη με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο σε σημείο να φτάνουμε σε ψυχρό πόλεμο πλέον.


Photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί