Επίθεση Αμερικανών στην Υεμένη: Βάζουν «φωτιά» στο Παγκόσμιο Εμπόριο – Δείτε ΧΑΡΤΕΣ

Παρακολουθεί την κατάσταση ο Ελληνικός εμπορικός στόλος...

Μετά και την σημερινή επίθεση Αμερικανών και Βρετανών στην Υεμένη κατά των φιλοιρανών Χούθι, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο η διένεξη να μετατραπεί σε διευρυμένη περιφερειακή σύγκρουση!

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία άπαξ και κλείσει το Ιράν, ως αντίποινα, θα δοθεί ένα τεράστιο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας εκτός των άλλων μία απότομη αύξηση της τιμής του ορυκτού πλούτου!

Την κατάσταση παρακολουθεί και ο Ελληνικός εμπορικός στόλος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος του πλανήτη!

Τα Στενά του Ορμούζ θεωρούνται η πιο σημαντική πετρελαϊκή «αρτηρία» στον πλανήτη! Η θέση τους είναι ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, ενώ ενώνουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν προς τα νότια και την Αραβική Θάλασσα! Το πλάτος τους είναι 33 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του! Η λωρίδα πλεύσης είναι 3 χλμ προς κάθε κατεύθυνση.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ

  • Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά κάθε μέρα
  • Τα μέλη του ΟΠΕΚ εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω των Στενών του Ορμούζ!
  • Το Κατάρ, το οποίο συνιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG μέσω των εν λόγω Στενών.
  • Το 20% των παγκόσμιων ροών LNG περνούν από τα Στενά!
  • Αν κλείσουν τα Στενά από το Ιράν οι τιμές του φυσικού αερίου θα πάνε στα ύψη!!!
  • Ειδικά η ΕΕ θα στερούνταν το καταριανό LNG το οποίο της είναι απαραίτητο για να μην αντιμετωπίσει κοινωνική καταστροφή.

Παράλληλα υπάρχει το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, που βρίσκεται μεταξύ Τζιμπουτί και Υεμένης, επίκεντρο των επιθέσεων των Χούτι σε πλοία. Εκεί είναι η νότια είσοδος της Ερυθράς Θάλασσας – μια κρίσιμη πλωτή οδός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που συνδέεται με τη Διώρυγα του Σουέζ.

Από εκεί περνά το 12% – 15% του παγκόσμιου εμπορίου, άρα ένα σημαντικό ποσοστό των εμπορευματοκιβωτίων. Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει τους χειριστές να καθυστερήσουν τις αποστολές ή να εκτρέψουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής — προσθέτοντας έως και δύο εβδομάδες στους χρόνους παράδοσης και δημιουργώντας πρόσθετο κόστος (ΕΔΩ).

Επομένως, σε συνδυασμό με πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, θα μπει φωτιά στο παγκόσμιο εμπόριο!

Δείτε και τα δύο εμπορικά περάσματα, την Ερυθρά Θάλασσα (η οποία έχει δύο εξόδους: την Διώρυγα του Σουέζ και τα Στενά Μπαμπ), την οποία παρενοχλούν οι Χούθι, και τα Στενά του Ορμούζ, τα οποία απειλεί να κλείσει το Ιράν:

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-IRANIAN ARMY OFFICE

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί