ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ τροπή ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ μετά την απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει τις Ρωσικές πτήσεις προς τη Συρία

Πως θα αντιδράσει η Αρκούδα; Η απόφαση της Τουρκίας ισχύει τόσο για στρατιωτικές όσο και για πολιτικές πτήσεις, σύμφωνα με το RT.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα αρνηθεί τη διέλευση σε ρωσικές πτήσεις με προορισμό τη Συρία.

Αν και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και συζητά τα δικαιώματα εναέριου χώρου με τη Μόσχα ως μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων για τα θαλάσσια δικαιώματα της Μαύρης Θάλασσας.

«Κλείσαμε τον εναέριο χώρο στα στρατιωτικά αεροπλάνα της Ρωσίας, ακόμη και σε πολιτικά αεροπλάνα που πηγαίνουν στη Συρία και μεταφέρουν στρατιώτες», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ουρουγουάη.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η άδεια να πετάξει τα στρατεύματά της μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου δόθηκε στη Ρωσία για διάστημα τριών μηνών, με το πιο πρόσφατο να εξαντλείται αυτόν τον μήνα.

«Από εδώ και στο εξής οι πτήσεις έχουν σταματήσει», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την απόφαση.

Η συζήτηση για την επανέναρξη των πτήσεων θα ενσωματωθεί στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση του Μοντρέ, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια διεθνή συμφωνία που διέπει τη θαλάσσια κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία εγγυάται απεριόριστη πρόσβαση στη θάλασσα για πολιτικά σκάφη σε καιρό ειρήνης, αλλά δίνει στην Τουρκία την άδεια να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα στρατιωτικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Τουρκία επικαλέστηκε τη σύμβαση για την άρνηση πρόσβασης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά περιόρισε μόνο τα ρωσικά πλοία των οποίων τα λιμάνια παραμονής τους βρίσκονται έξω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αν και η Τουρκία είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις ούτε καταδίκασε τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Άγκυρα, η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και διαθέτει ορισμένα ρωσικά οπλικά συστήματα μαζί με αυτά του ΝΑΤΟ, έχει τοποθετηθεί ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι πιέζει για «να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

Με την Τουρκία να κλείνει και την τελευταία διέξοδο προς τη Μεσόγειο και τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της στο Συριακό μέτωπο οι εξελίξεις αναμένονται εκρηκτικές στην περιοχή. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την αντίδραση της Αρκούδας.

με πληροφορίες RT/ photo vid scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί