Επέτειος με προβλήματα για το ΝΑΤΟ και κρίση ηγεσίας

Ποιά τα βασικά ζητήματα

Καθώς το ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την σύστασή του, η συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά εσωτερικών προκλήσεων, από πολιτικές αναταραχές μεταξύ των συμμάχων έως διαφωνίες χρηματοδότησης και ένα σύστημα συμβάσεων όπλων που ωφελούν ορισμένα μέλη πολύ περισσότερο από άλλα.

Με τα πιο βασικά προβλήματα που καταγράφονται, ασχολείται το ρωσικό Sputnik:

Εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στις ΗΠΑ

Το κύριο πρόβλημα του ΝΑΤΟ πηγάζει από μια κρίση ηγεσίας που δεν είναι πλέον δυνατόν να κρυφτεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται να είναι σε θέση να λάβει πια κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις!

Πολιτικά και οικονομικά προβλήματα των συμμάχων

  • Η Γαλλία έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά την απόφαση του προέδρου Μακρόν τον Ιούνιο να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κοινοβούλιο διχασμένο μεταξύ της αριστεράς, της δεξιάς και των κεντρώων του Μακρόν.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak καταψηφίστηκε μετά από μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία! Μετά από πρόωρες εκλογές αντικαταστάθηκε από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Keir Starmer.
  • Στην κεντρική Ευρώπη, η πιο παλιά οικονομική δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία αντιμετωπίζει την δική της εσωτερική πολιτική αναταραχή, καθώς η ασταθής κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συνεχίζει να αγωνίζεται να βρει συναίνεση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική μετά από μια ντροπιαστική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 9ης Ιουνίου.

Ανισότητες δαπανών

  • Μια δεκαετία αφότου οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες της συμμαχίας σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, πάνω από το ένα τέταρτο των μελών του μπλοκ αποτυγχάνουν στο να ανταποκριθούν στο όριο δαπανών
  • Ο Καναδάς, η Ισπανία και το Βέλγιο συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων καθυστερήσεων (…)
  • Όσο για την Γερμανία, οι στρατιωτικές της δαπάνες εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας και αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 – πολύ μακριά από την αύξηση που επιθυμούν οι κορυφαίοι του ΝΑΤΟ.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί