ΕΠΕΛΑΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: Oι ΗΠΑ είναι «συνυπεύθυνες» για την κρίση μεταναστευτικού λέει ο πρόεδρος του Μεξικού

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εκτίμησε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμβάλλουν για να βρεθεί κοινή λύση για να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής, που οφείλεται κυρίως στη φτώχεια.

Χώρα «πρωταγωνίστρια του μεταναστευτικού φαινομένου», οι ΗΠΑ «πρέπει να γίνουν συνυπεύθυνες για να βρεθεί λύση, τροποποιώντας την μεταναστευτική πολιτικής τους», έκρινε ο μεξικανός πρόεδρος έπειτα από συνάντηση με τον σαλβαδοριανό ομόλογό του Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να βοηθήσει στον αγώνα κατά της φτώχειας και της βίας που «υποχρεώνουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους», εξήγησε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο ΑΜΛΟ, από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του.

Πέραν των ΗΠΑ και του Μεξικού, η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, τρεις χώρες από όπου αναχωρούν συχνά τα λεγόμενα καραβάνια των μεταναστών, πρέπει να συμμετάσχουν σε «κοινή προσπάθεια» για να βρεθεί λύση, κατά την άποψη του ΑΜΛΟ.

Ο μεξικανός πρόεδρος άρχισε την Πέμπτη διπλωματική περιοδεία στην κεντρική Αμερική και στην Κούβα, τα κράτη από τα οποία αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες που διέρχονται από τη μεξικανική επικράτεια καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, ο αριθμός των οποίων, που ήδη σπάει ρεκόρ, ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την 23η Μαΐου.

Μετά τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, αφίχθη χθες βράδυ στην Ονδούρα και αναμένεται κατόπιν να μεταβεί στο Μπελίζ και στην Κούβα.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν 7.800 μετανάστες χωρίς χαρτιά κατά μήκος των συνόρων 3.200 χιλιομέτρων με το Μεξικό, αριθμό πενταπλάσιο από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2019.

Η ήδη μεγάλη ροή ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω από την 23η Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον αναμένεται να προχωρήσει στην άρση του περιορισμού της μετανάστευσης για λόγους δημόσιας υγείας, δυνάμει του λεγόμενου «Title 42» (αναφέρεται σε νόμο του 1944 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης λοιμωδών νόσων).

Το μέτρο αυτό, που ενεργοποιήθηκε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, επέτρεψε στις αμερικανικές αρχές να απελάσουν κάπου 1,8 εκατ. παράτυπους μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν αμερικανικά κέντρα μελετών όπως το Pew Research Center.

Πριν αρχίσει την περιοδεία του, ο μεξικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την ενίσχυση των ελέγχων κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του με τη Γουατεμάλα, «για να προστατευθούν, όσο κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό ή παράδοξο, οι μετανάστες».

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παροτρύνει τις ΗΠΑ να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της κεντρικής Αμερικής, ιδίως για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Το ίδιο το Μεξικό εξάγει στα κράτη του λεγόμενου βορείου τριγώνου, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, το πρόγραμμα αναδάσωσης «Sembrando Vida» («Σπέρνοντας τη ζωή»).

Κατά την κυβέρνησή του, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα με μεξικανική χρηματοδότηση περίπου 20.000 κάτοικοι κρατών της κεντρικής Αμερικής θα εξασφαλίζουν κάπου 250 δολάρια τον μήνα.

photo vid scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί