Επαναστατικός νέος νόμος στην Ισπανία: Ο γονιός που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά του

Η νομοθεσία αλλάζει στην Ισπανία μετά από πρόσφατο τραγικό γεγονός

Ένα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κάνει η Ισπανία με την νέα νομοθεσία. Ο νέος νόμος της Ισπανίας προβλέπει ότι ο γονιός που έχει κατηγορηθεί για βία στα πλαίσια της οικογένειας δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά μετά το διαζύγιο.

Ο νέος νόμος της Ισπανίας για την ενδοοικογενειακή βία

Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα 3/09 από την ισπανική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Pedro Sanchez. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ο γονιός δεν θα μπορεί να επισκέπτεται τα παιδιά του μετά το διαζύγιο εάν έχει κριθεί ένοχος για φόνο ή απόπειρα φόνου, επίθεση ή κακοποίηση του/της συντρόφου του ή των παιδιών του ή αν υπάρχουν “βάσιμες ενδείξεις ενδοοικογενειακής βίας”. Ωστόσο, ο εισαγγελέας θα μπορεί να επιτρέπει την επίσκεψη του γονιού αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με τις μετέπειτα σχέσεις του ζευγαριού.

Η αλλαγή στην νομοθεσία φαίνεται να έγινε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Ισπανία τον Απρίλιο. Ένας πατέρας που κρατούσε τις δύο μικρές κόρες του χωρίς άδεια πιθανότατα νάρκωσε και σκότωσε τα κορίτσια και έπειτα τα έριξε στη θάλασσα στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Ο Tomás Gimeno φέρεται να σκότωσε τις κόρες του, Olivia Zimmermann Gimeno, 6 ετών και Anna Zimmermann Gimeno, 13 μηνών, για να εκδικηθεί τη μητέρα τους, Beatriz Zimmermann για το διαζύγιό τους.

Η Ισπανία είναι μια χώρα με ισχυρή νομοθεσία ως προς την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, το 2004 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε νομοθεσία που θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα το φύλο του δράστη σε περιπτώσεις επιθέσεων. Ταυτόχρονα, από το 2003 η χώρα καταγράφει επισήμως τις δολοφονίες γυναικών, ενώ από τότε μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία 1.111 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από πρώην ή νυν σύντροφό τους, εκ των οποίων οι 33 φέτος.

(ipop. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί